Апелативният съд във Варна потвърди определение на Шуменския окръжен съд /ШОС/ от 10 април тази година, с което бе изменена в по-лека мярката за неотклонение на Николай П., обвинен за убийството на своя съгражданин Александър Стоянов, извършено през декември миналата година в Шумен.
Втората съдебна инстанция сподели всички правни изводи на първоинстанционния съд, който е изменил в „домашен арест” процесуалната мярка за принуда на 30 годишния шуменец.
Според въззивната апелативна инстанция ШОС е обсъдил правилно всички доказателства, материали и обстоятелства, свързани с развитието на досъдебното производство, започнало на 17 декември 2008 година. Часове преди това след побой между мъже пред кафене в Шумен, Александър е бил тежко ранен, а по-късно умира в болница. Събраните до началото на април тази година гласни и писмени доказателства, в това число и резултатите от назначената съдебно- психиатрична експертиза са дали основание на първоинстанционния съд да приеме, че са налице нови обстоятелства, които разколебават първоначалния обоснован извод, относно умишления характер на престъплението. Днес адвокатът на обвиняемия подчерта пред въззивната инстанция, че в хода на разследването по безспорен начин било установено липсата на каквато и да е умисъл за убийство. Нещо повече. Николай е бил нападнат от 5-ма мъже, сред които и пострадалия, съборен на земята, бит с ритници по цялото тяло и дори прободен с нож в областта на крака. От побоя му е спукано тъпанчето, установено по-късно при медицинска експертиза.

Апелативният съд във Варна потвърди и изводите на ШОС относно липсата на каквато и да е опасност Николай да се укрие, или да извърши друго престъпление, ако е с по-лека мярка за неотклонение.
Определението на Варненския апелативен съд е окончателно. /БЛИЦ