Бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, са задържани по време на започналата съвместна акция на прокуратура, полиция, следствие, ДАНС, митниците и НАП, научи БЛИЦ от участници в операцията.
От пресцентъра на МВР казаха, че проверките продължават. До момента е констатирано наличие на адреси на офиси на търговски дружества, в които не се извършва дейност и които е възможно да служат за прикриването на финансови операции. Установени са дружества, собственост на офшорни компании. Открити са множество луксозни автомобили с неустановени: произход, платени акциз и ДДС. В хода на операцията има задържани лица за притежание и съхранение на наркотични вещества. Проверките и процесуално-следствените действия продължават.
По-рано от ведомството информираха, че акцията е започнала сутринта в 7 часа. Проверяват се автокъщи, офиси, административни сгради и жилища. Акцията протича в Дупница, Перник и София. Извършват се претърсвания и изземвания в 13 обекта. Целта на институциите е събиране на допълнителни доказателства за престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителна система, уточниха от МВР.
Паралелно с действията по разследване, митническите и органите на НАП извършват митнически и данъчно-осигурителни проверки в автокъщи и офиси на търговски дружества на територията на гр. Дупница.
Отцепен е пътят към имението на братя Галеви в село Ресилово. Маскирани служители и органи на реда има пред фирмен офис, намиращ се срещу спортната зала в града, за който по неофициална информация се смята, че е собственост на Галеви. Проверка тече и в дома на Николай Клисарски – Коко. Името му бе намесено преди години около откритата първа нарколаборатория в региона.
Служители на Национална агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници” проверяват автокъщите в Дупница, като кола по кола описват номера на рамата на двигателя и изискват от собствениците документите за автомобилите. От Митница – Кюстендил е искана справка за обмитените автомобили от началото на годината досега. Това се прави за коли над 120 конски сили или такива, които са внос от трети страни – най-често от САЩ. Собствениците на автокъщи не се притесняват от тези проверки, защото всичко е изрядно. /БЛИЦ