Учители конфискуваха мобилен телефон на седмокласник и той не си го получи обратно близо седмица. На какво основание се задържа джиесемът, възропта бащата на момчето от училището в Дълго поле - Йордан Делчев.
Мобилният апарат бил прибран в час по музика при преподавателката Дора Пелтекова. Момчето разказало пред баща си, че тя разрешила учениците да ползват телефоните си,  за да не шумят и да не стават от местата си. Междувременно обаче в класната стая влязла друга учителка - Станислава Папазова. Придържайки се към школските правила, тя припомнила, че ползването на джиесеми в училище не е позволено. След това взела мобилния телефон на седмокласника.

„Не го е купувала тя, нито плаща сметките. По-редно е било да се обади на родител”, негодува бащата. Той разбрал за случката, след като опитал да се свърже със сина си. Тъй като са разделени с майка му, говори с него на личния  джиесем на момчето. В продължение на близо седмица обаче това се оказало невъзможно, тъй като апаратът бил „арестуван” в училището.  

„Струва 250 лева, някои хора печелят толкова за цял месец. Кой ще ми гарантира, че през това време не се ползва? И ако е така, кой ще погаси натрупаните сметки”, недоволства Йордан Делчев. На въпроса защо праща детето с толкова скъп джиесем, и то въпреки забраната изобщо за употреба на мобилни телефони в клас, бащата заяви, че по този начин поддържа контакт със сина си. Не искал това да става през телефона на майката. От училището му обяснили, че тя трябва да отиде да вземе джиесема, тъй като детето живее с нея. „А ако е болна или отсъства?”, не е съгласен с игнорирането му бащата.

Вече върнахме апарата на майката, която дойде в училище, коментира директорката на учебното заведение Стойна Делчева. Тя разясни, че правилникът забранява да се ползват джиесеми в училище, за да не се разсейват децата по време на учебния процес. Така се предотвратява и практиката тийнейджъри да заснемат съученици в конфузни ситуации и после да качват снимки и видео в социалните мрежи, за да ги злепоставят.  

Това било съобщено и обяснено на семействата на родителските срещи в началото на учебната година. Родителите даже приветстваха това решение, увери Делчева. Изключение се прави само за две-три пътуващи хлапета, за които е наложително да имат връзка с близките си в съседни села, за да се организира извозването им. И за тях обаче има ограничение - в началото на деня телефоните се предават на класната и децата си ги получават обратно след края на часовете. На всички сме раздали телефонните номера на директора и на учителите, за да могат при нужда да имат връзка чрез нас с децата си, добави Делчева.