България ще получи от Швейцария пълна банкова информация, която ще помогне за разбиването на международна мрежа за трафик на наркотици и пране на пари. Това реши Федералният съд в град Белинцона, съобщава в утрешния си брой в. “Труд”.
Така магистратите са удовлетворили искането на София за правна помощ, отправена през април т.г. Според изданието става дума за дейности на Евелин Банев-Брендо и свързани с него лица. Швейцарските магистрати са отхвърлили многобройни жалби на български граждани със сметки в алпийската страна, които са настоявали да се спази банковата тайна. Съдиите са приели за основателно искането на България да се помогне за пълното разкриване на машинациите на престъпна група, в която са участвали български граждани. Тя е пуснала пипалата си през Испания до Латинска Америка, откъдето са били доставяни огромни количества наркотици. Голяма част от парите са били влагани в Швейцария, но и прехвърляни в България. Част от тях са били преточвани у нас по банков път, друга – чрез кешови “транзакции” – в тайници на автомобили. Някои от бандитите били роднини. Те основали фирми зад граница, чрез които купували жилища, плавателни съдове и автомобили. Свидетел на обвинението бил убит малко след като проговорил. Престъпната група имала и център в Испания, откъдето между 2002 и 2005 г. е дърпала конците на престъпните операции по трафик на дрога и пране на пари. През май 2005 г. испанската полиция иззела товар от 3500 кг кокаин, имало и задържани. Оттам започва да се разплита мрежата.
След решението на съда в Белинцона Федералната прокуратура е разпоредила блокирането на сметки на заподозрени, а информацията за движението по тях да бъде предоставена в София. Това обаче ще стане едва след влизане на решението в сила. То може да се обжалва от заинтересованите пред Федералния съд в Лозана. /БЛИЦ