Разкопките на Голямата базилика в Пловдив дадоха резултат и наскоро бяха открити фрагменти от девет колони. Артефактите обаче не са в цялостен вид, трябва да се съчленяват парче по парче, за да се установи кое парче към коя колона принадлежи. Ръководителят на археологическата експедиция Жени Танкова обясни, че фрагментите, които са намерени, са от общо 9 колони според нея и колегите й. Те са доста запазени.
Ще бъде направено заснемане на елементите и тогава ще се прецени коя част към коя колона ще се съчлени. Тогава ще има и точна представа за броя на колоните, които за сега и по първоначални данни са 9. 

Тепърва ще стане ясно дали сградата е била храм, или друга постройка, дали колоните са били по част от сградата или са били поставени там от древните в по-ранен етап. Танкова обясни още, че за сега е установено съществуването на един йонийски капител, който е открит от паднала тухлена конструкция.

Намереното се разчиства и се заснема. За да бъде улеснена работата на археолозите и за да може те напълно да разкрият Голямата базилика, община Пловдив затвори за постоянно движението на автомобилите в отсечката от бул. „Княгиня Мария Луиза” към бул. „Цар Борис Трети Обединител”. На мястото на отсечката ще бъде изграден площад, който ще допълни комплекса около Голямата базилика. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ