Палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж, който заедно с пет български медицински сестри прекара в либийски затвори 8 години заради обвинение за заразяване със СПИН на либийски деца, е разказал на френски съдия-следовател за преживените при разпитите мъчения, съобщи Дарик радио, като цитира Франс прес.
Лекарят е описал подробно изтезанията, на които е бил подложен в периода януари-септември 1999 г., на френския съдия-следовател на 15 април тази година. Това е станало в рамките на съдебно разследване, започнало през февруари тази година във Франция за изнасилване и мъчения, придружени с варварски действия, извършени от хора на държавна служба, посочва Франс прес. Разследването се води срещу либийския лидер Муамар Кадафи, петима либийски полицаи и срещу един либийски лекар. То беше започнато след подаването на жалба от организацията "Репортери без граници" след визитата на Муамар Кадафи във Франция през декември миналата година.
Пред френския съдия-следовател палестинският лекар е разказал, че е бил измъчван с електрически ток, лишаван от сън и изнасилен от куче немска овчарка.

Той е описал и мъчение, при което е бил завързан на прът като пиле на грил. После Хаджудж е бил бит.
При друго мъчение метални нишки с диаметър от 6 мм били вкарани между пръстите на ръцете му и усуквани така, че да притискат пръстите.
Петте български медицински сестри и палестинският лекар бяха освободени през юли миналата година и после помилвани от българския президент Георги Първанов. Заради обвиненията, че са заразили с вируса на СПИН над 400 либийски деца, медиците бяха осъдени на смърт в Либия. Франция изигра важна роля в освобождаването на българите, припомня Франс прес. /БЛИЦ