Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и народни представители от партията ще участват в понеделник, 9 март, във възпоменателна проява за отбелязване на 24 години от атентата, извършен от протурски терористи на гара Буново. Организатори са инициативен комитет и телевизия СКАТ. Поканени са кметовете на община Мирково и на село Буново.
Атентат на гара Буново е извършен на 9 март 1985 г. чрез бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София. Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен.
Атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България. Мотивът са действията на държавната власт по това време, които са обединени под термина „възродителен процес”.
Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София, а часовниковият механизъм е разчетен да се задейства с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.
Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.
В атентата загиват 7 души, сред тях 2 деца. По други източници жертвите са 3 деца и 4 жени. Две от жертвите са глухонеми деца, избягали от своя пансион, за да си идат вкъщи. /БЛИЦ