Днес от 14 ч Окръжен съд-Ловеч ще решава дали да промени мярката "постоянно задържане под стража" на Мирослав Блажев. 33-годишният мъж от Севлиево отвлече автобус на "Биомет" с 37 пътници, двама шофьори и стюардеса. 48 часа по-късно Районен съд-Ловеч му наложи мярка за неотклонение постоянно задържане под стража заради реална опасност той да се укрие, да попречи на разследването или да извърши ново престъпление, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
В затвора му предстоят различни медицински изследвания, тройна съдебно психиатрична и психологическа експертиза, те трябва да обяснят мотивите за извършване на деянието. Психотестовете вече са в ход, съобщи отговорен източник.
Според запознати Блажев, който нашумя сред форум-маниаците под прозвището Атила, е заявил желание да присъства на съдебното заседание, въпреки, че по закон не е задължен и може да бъде представляван само от защитничката си Пенка Карабова.
В момента Мирослав Блажев е въдворен в самостоятелна килия на Психиатричното отделение към затвора в Ловеч, където е поставен под засилено наблюдение. Той вече получи правото да извести ближните си за нужните му предмети и вещи за престоя му зад решетките. Към момента той е изключително уравновесен, контактен и спокоен.
В същото време психиатър от Държавна психиатрична болница-Ловеч огласи, че Блажев е катастрофирал през 1987 г., при ПТП-то той получил травма на главата, без обаче да губи съзнание. После за кратко бива лекуван в неврологичното отделение към болницата във Велико Търново във връзка със състояния, преценени като припадъци, наподобяващи епилептичните. От тогава тези състояния не са се повтаряли. През 1996 г. е лекуван в Психиатрична болница-Севлиево с основна диагноза психопатия. Оплакванията, които е имал, са били от невротичен и функционален характер, като повишено напрежение, тревожност, емоционална лабилност, невъздържаност. Бил е на дневен стационар. След това не е имал оплаквания, които да налагат специализирано лечение. Не е вземал или злоупотребявал с наркотици. Рядко е пиел алкохол.
При психопрегледа преди постъпването в следствения арест и после при престоя е установено, че Блажев се намира в ясно съзнание, контактен, всестранно добре ориентиран, без тежки разстройства на мислите. Гергана Димитрова, БЛИЦ.