Ловци и риболовци от всичките 150 дружества на авджийте от цялата страна и техни колеги от чужбина отбелязват днес в планинската местност Узана край Габрово 110-годишнината от началото на организираното ловно движение у нас.
11-ият национален събор бе открит от председателя на Националната ловна организация Христо Михайлов. Президентът Георги Първанов, който е патрон на събитието, пожела наслука на авджийте. Той отправи от трибуната апел към народните представители още в първите дни на месец септември да приемат нов Закон за лова, който да гарантира ползването на ловните полета, опазването на природата и утвърждаването на демократичния характер на ловната организация. Великотърновският митрополит Григорий и свещеници осветиха знамената на ловните дружини. Официалните гости пуснаха в природата 6 сокола и един бухал, и засяха шест смърча.
Тазгодишният национален събор е под мотото - Традиции, Вярност, Отговорност. Преди 110 години на 6 август се е състоял учредителният конгрес с участието на видни българи. Днес този ден е обявен за рождената дата на националната организация и поставя началото на "Десетдневката на лова и дивеча в България". Празникът на българските ловци ще уважат представители на ловните съюзи от Германия, Чехия, Русия, Сърбия, Македония, Гърция, Румъния и самият президент на Европейската федерация на ловните организации на страните членки на ЕС (FACE) - Жилберт де Тюркхайм. /БЛИЦ