Варненският автоджамбаз Румен Спасов, който на 23-ти декември, заедно с Дончо М. опита да открадне лъскаво БМВ от ж.к. „Славейков”, обжалва пред Бургаския окръжен съд наложената му мярка за неотклонение, съобщава "Флагман". В хода на съдебното заседание стана ясно, че обвиняемият е задържан близо час след като спецченгетата го заснели опита му за задигне лъскав автомобил, паркиран пред ЦДГ „Райна Княгиня”.
Прокуратурата не внесе нови доказателства, но категорично заяви, че събраните доказателства са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че именно Румен Спасов, е извършител на престъплението.

Според обвинението той дори да е излежал ефективна присъда за същото деяние през 2005 г., е напълно възможно да се укрие или извърши ново престъпление, ако бъде пуснат извън ареста с по-лека мярка.

Арестуваният автоджамбазин бе наел един от най-скъпите варненски адвокати - Бранимир Балачев, който се опита да разбие версията на прокуратурата.

„Защо липсва точен час на извършеното деяние? Прокуратурата заявява, че е имало 4 спецполицаи, които са следели клиента ми в момента на така нареченото „извършване на деянието”. Точният час в случая е много важен, тъй като първият свидетел е разпитан в 00:20 ч на 24 декември, а Спасов е задържан в Поморие чак към 1:30 часа на същия ден. Защо след като на място са били полицаите не са го задържали още тогава?”, попита адвокатът.

Според него по целият случай има необясними противоречия, които събарят становището на прокуратурата. Той обясни, че на мястото има и четири камери за видеонаблюдение, записите от които все още не са иззети.

„Защо не са иззети и как така клиентът ми е бил следян от полицаите, които са знаели точното му местонахождение без да има данни за позволено ползване на СРС-та?”, обърна се Балачев към съдебния състав.

Той обясни още, че не са налице доказателства, които пряко да свързват Спасов с деянието. Напротив – според показанията на полицаите, които са били на място, дори става дума за така нареченият „доброволен отказ от престъпление”. Той дори допълни, че предвид всички тези обстоятелства е обосновано да се твърди, че на клиента му е била направена постановка и поиска марката му да бъде променена.

„Нямам думи за случилото се. Моля да бъда пуснат под домашен арест или гаранция”, заяви обвиняемият Спасов.