Чешкият художник Давид Черни се извини за изобразяването на България в инсталацията „Ентропа" като тоалетн. В интервю за БНТ, се опита да убеди българския зрител, че това е само шега.
„За нещастие творбата за България бе приета много лошо. Много съжалявам за това и съм изпратил обяснение относно същността на творбата. Прие се, че мислим за България като за тоалетна, което не е вярно. Идеята всъщност не е само моя, 10 художници работихме по този проект. Когато говорим за България, има много клишета... И тогава дойде идеята, че като пътувахме като деца до България, бяхме много изненадани от вида на тоалетните. Никъде другаде не съм виждал турска тоалетна... Ако трябва, ще свалим работата, но ще бъде жалко", каза Черни.
По проекта работихме чехи, словаци и много наши приятели, каза художникът, но не и българи. Всички художници бяха създадени като фалшиви индентичности и това е част от проекта. Това, че използвахме името на несъществуваща българска художничка, не е политическо изявление, защото става дума за забавно и иронично произведение на изкуството... От мен се искаше да произведа творба за Европейската комисия... Аз съм авторът, ... всичко зависеше от мен и ако трябва, ще демонтираме работата", заяви той. /БЛИЦ