Вече е ноември, а навън започва да става все по-студено. Това обаче не означава, че храната в чиниите трябва да бъде скучна и лишена от цвят.
&nbsp;Именно през настоящия месец можете да включите в менюто си няколко зеленчука, които са най-вкусни сега, пише сп. &quot;Тайм&quot;, цитирано от vesti.bg..<br /> <br /> Ето и 5 храни, които са най-вкусни точно през ноември:<br /> <br /> <strong>Брюкселското зеле</strong><br /> Ноември е чудесен месец за основните зелеви култури, според Тара О'Брейди, автор на книгата &bdquo;Седем лъжици: Любими рецепти за всеки ден&ldquo;, а брюкселското зеле е особено вкусно, тъй като по-ниските температури убиват горчивината му.<br /> <br /> <strong>Моркови</strong><br /> Есента определено е сезонът на кореноплодните зеленчуци. Затова запасете се с моркови, пащърнак, ряпа и целина, които преобразуват скорбялата в захар след измръзване. &bdquo;Достатъчно е да ги добавите към супа или да ги изпечете до златисто. Опитайте се да добавите и интересна подправка &ndash; морковите си подхождат с хариса, пащърнакът с мед и орехи, а целината има особено добър с мащерка, лешници, кимион и и кориандър&ldquo;, казва О'Брейди.<br /> <br /> <strong>Червени боровинки </strong><br /> Богати на антиоксиданти и витамин C, червените боровинки са изненадващо мултифункционални при готвене. Те са популярен продукт за направата на сос или сладко, но и пресните червени боровинки могат да бъдат използвани, например, в торти или бързи хлябове. &bdquo;Или могат да бъдат изпечени, добавени към пълнеж за зеленчуци или меса&ldquo;, казва още О'Брейди. &bdquo;Търсете пресни плодове, които имат здрави и блестящи обелки&ldquo;, съветва тя.<br /> <br /> <strong>Праз</strong><br /> Подобно на морковите, празът подобрява вкусовите си качества при изстудяване или замръзване. &bdquo;Търсете стъбла, които са възможно най- бели и светлозелени, за да сте сигурни, че са свежи&ldquo;, съветва О'Брейди и добавя, че супа с праз и картофи е чудесна вечеря за студените есенни вечери. <br /> <br /> <strong>Лук</strong><br /> През есента и зимата лукът е незаменим зеленчук. За да сте сигурни, че е хубав, то той трябва да има по-тъмна, по-дебела обелка, както и да изглежда без дефекти. С по-ниско съдържание на вода, есенните сортове изискват по-дълга термична обработка. Опитайте да изпечете лука заедно с месо или бавно го карамелизирайте, за да придаде неповторим вкус на всяко ястие.