След „Биело дугме” още една легендарна група от бивша Югославия се събира за концерт в България. След 20 годишна пауза „Сребърна крила” отново ще се качи на сцената, като първият им концерт ще бъде на площад Велбъжд в Кюстендил на 21 март. Той ще бъде кулминацията на тържествата Кюстендилска пролет.
Владо Калембер и компания ще направят своето шоу благодарение на усилията на община Кюстендил и кмета Петър Паунов и музикалната телевизия Balkanika TV. Договорът за изявата бе финализиран в началото на седмицата от собственика на музикалната медиа Виктор Касъмов от една страна и Владо Калембер и мениджъра на „крилете” Владимир Михалек - Михо .
Концертът ще бъде безплатен и е част от инициативата "Зона 50 - без визи". В подкрепа на идеята в града вече пяха Биело дугме, Боян Биелич, Каролина Гочева, както и български изпълнители. Ден по-рано, на 20 март, Владо Калембер ще има тежката задача да председателства журито на традиционния конкурс „Мис Кюстендилска пролет”. В избора ще се включи и македонската певица Каролина Гочева.
С предстоящия лайв под Хисарлъка „Сребърна крила” ще сложат началото на световно турне, като изборът за първи концерт не е случаен. През 70-те и 80-те години на миналия век групата е много популярна у нас и има не по-малко почитатели от Лед Цепелин и Пинк Флойд. Изнасят успешни концерти в цялата страна, като в София са аплодирани от 45 000 души на стадион Васил Левски.
ДИСКОГРАФИЯ
„Сребърна крила” е основана от Владо Калембер през 1978 година. Калебер е солист и басист на групата, а мениджър е Владимир Михалек - Михо. Стават популярни буквално за една нощ с парчето „О, Анна”. От 1986 г. ръководител на състава става Мустафа Исмаилоски-Муц, а Калембер се посвещава на соло кариера. Групата слиза от сцена със смъртта на Исмаиловски. През 1988 година "Сребърна крила" представят Югославия на Евровизия с песента "Mangup" ("Хулиган"). През 90-те г. съставът претърпява няколко трансформации, като в него
започва певческата си кариера и Влатка Покос. Групата има 12 издадени албума.
Съставът на групата:
Владо Калембер - вокал, бас
Дадо Йелавич - китара
Ади Караселимович - барабани (до 1981 г.)
Душко Мандич - китара
Мустафа "Муц" Исмаиловски - клавирни
Славко Пинтарич-Пишта – барабани (от 1981 г.) /БЛИЦ