Превод на пари, който доказва, че Костадин Хаджииванов е платил транспортирането на контрабанден тир с цигари през януари 2005 г., е основният коз на обвинението срещу него, съобщава "Стандарт".
Този документ може да стане причина българският футболен бос да бъде осъден. Според германския наказателен кодекс го чака присъда от 1 до 5 години затвор и 624 000 евро глоба. Това е нанесената щета върху бюджета на Европейския съюз от спестения от Коце Маца акциз върху 4,4 млн. къса цигари.
"Парите са преведени от сметка на Хаджииванов в българска банка към спедиторската фирма на гърка Христос Цопас от град Едеса", уточни за "Стандарт" говорителят на прокуратурата в Аугсбург Матиас Николай. Обвинението в 350-хилядния баварски град не смята да използва свидетелски показания. "Няма нищо по-силно в съдебната зала от документ, показващ директната връзка на обвиняемия с извършеното престъпление", коментира Николай.
Костадин Хаджииванов няма други съучастници, той е единственият обвиняем за контрабандата, съобщиха за "Стандарт" от прокуратурата в Аугсбург.
"Хаджииванов има шанс да се измъкне. Но затова трябва да накисне някой друг, който да е например управляващ директор на фирмата му "Рондиа комерс", смята Матиас Николай. Според него Хаджииванов не е в добра позиция, особено след като отказал да даде обяснения пред прокуратурата. "Хаджииванов бе разпитан в средата на октомври, но не каза нито дума, което е негово право", твърди Николай. Това означава, че Коце Маца ще представи защитната си теза на самия процес. "За него това е игра ва банк. Ако не успее да се защити, ще получи присъда, близка до максимума", категоричен е германският прокурор. При такива доказателства повечето от обвиняемите избирали варианта да признаят вината си.
Коце Маца бе заловен изненадващо при влизане в Гърция на 1 септември. По-късно той бе екстрадиран в Германия.
"Успяхме да издействаме да лежи в затвора в Аугсбург преди делото. Защитата искаше да влезе в арестантска килия в Мюнхен, за да може да прави по-чести срещи с него", коментира прокурорът Матиас Николай. Според него обвинителите се надявали Коце Маца да проговори, за да намали присъдата си.
"До месец вкарваме обвинителния акт в съда и започва процесът", казва Николай. И заключи: "Няма защо да бързаме, според мен Коце Маца ще стои по-дълго време зад решетките."
Следственият Костадин Хаджииванов яде месо всеки обед. Той не е ВИП арестант в затвора в Аугсбург. През седмица обаче се радва на кебап по ловджийски, виенски шницел, рибно филе "Бордолез", кюфтета в доматен сос и свинска пържола. Втората седмица Коце Маца се разнообразява с пуешко, телешко, спагети и кнедли. Вечер надзирателите сервират обикновено вурстове с хляб и чай. Във вторник и петък обаче Коце Маца има право да вечеря само сирене, хляб и чай.
Хаджииванов е настанен в една от общо 98-те самостоятелни килии в затвора. Тя изглежда сносно - не е тъмна и влажна. Всъщност затворът на Коце Маца е бивш манастир на католическия Орден на кармелитките.
"Не знам, че имаме българин в затвора - това означава, че се държи прилично и не създава проблеми", казва директорката на затвора в Аугсбург Зорайда Малдонадо де Ландауер. Тя с гордост показва затвора за следствени. Той е в сърцето на Аугсбург. От останалите сгради го отличават единствено високите сиви стени, решетките на прозорците, охранителните камери по ъглите и навитата на спирала мрежа върху горния край на оградата.
Режимът на затворниците е като в казарма. Стават в 6 ч. Закуската е около 6,30 ч, в 7 ч арестантите започват работа. "Имаме около 230 души, но местата в столовата са едва около 50. Затова се хранят на смени. Колкото и да е неприятно за Костадин, вече на 3 седмици той дели залъка с останалите затворници. "Много рядко стават някакви золуми. Затворниците не се карат помежду си, а се обединяват срещу надзирателите", обяснява Де Ландауер. Тя наредила затворници и надзиратели да ядат по различни менюта. Това се наложило заради протестите, че ако ядат едни и същи гозби, униформените взимали по-големите парчета месо, а за арестантите оставала само чорбата, картофите и зелето.
Най-вероятно Костадин не работи, а си почива по цял ден в Аугсбург. Той има право да избира. Защо да работи, когато не е задължително, казва Де Ландауер. На обяд затворниците се разхождат във вътрешния двор на затвора по 1 час.
Да видиш на живо Коце Маца в арестантски дрехи е невъзможна мисия. Всеки си измива ръцете с другата страна. Дори да успееш да получиш разрешение от прокурор, съдия, адвоката и Коце Маца, пак нямаш шанс това да се случи. "Не си играйте с разрешения, аз няма да ви пусна", отсича Зорайда Малдонадо де Ландауер. Докато няма присъда, личното й убеждение е да не пуска пресата при затворниците.
На 21 октомври в Германия влиза нов закон, според който разрешение дава единствено съдия - г-жа Конрад. Досега това, както и в България, става с разрешение на наблюдаващия прокурор. "Не съм говорил с моя клиент, но според мен съдията няма да ви разреши", остава непреклонен и адвокатът на Коце Маца Франк Екщайн.
Единствените хора, които могат да виждат Коце Маца, са семейството му и защитниците му. "Достъпът им е неограничен, стига да става в определеното за свиждане време. Прокуратурата и съдът имат право да четат единствено кореспонденцията на арестанта с близките му, но не и тази с адвоката му. /БЛИЦ