От 25 до 29 март т.г. в Банско Международната Асоциация по планинско спасяване (ICAR) ще проведе ежегодната си пролетна среща. Тя е институцията, разработваща стандартите за оказване на помощ в планини и други трудно достъпни райони, вкл. лавинни нещастия, оказване на помощ с хеликоптери, работа със спасителни кучета и др.
Председател е проф. д-р Херман Бругер от Италия, Южен Тирол, а членовети й наброяват около 60 медици от цял свят, все водещи експерти по планинска медицина. България, в лицето на Планинската спасителна служба към БЧК, е осмата страна член на Международната Асоциация по Планинско Спасяване, членството й датира от 1971 г. Днес обаче страната ни я е за първи път домакин на мероприятие на ICAR, което е безпорно признание на нашата Планинска спасителна служба.
От българска страна в срещата ще вземат участие проф. д-р Витан Влахов, председател на ПСС; доц. д-р Олег Чолаков, шеф на Медицинската комисия на ПСС, д-р Мартин Иванов и д-р Красен Демирев, съобщиха днес в Ловеч местни планински спасители. Гергана Димитрова,  БЛИЦ.