Кратки сблъсъци последваха пряко предаване на бТВ от Велинград в празничните дни. Двучасовото включване на водещия Николай Бареков от центъра на града беше заради изненадващата и дори абсурдна коалиция между ДПС и ВМРО.
Завладявайки Общинския съвет, коалицията започна светкавична организация за приватизация на басейни, плажове и сгради, както и заменки на централни общински терени с планински ниви. Срещу това остро скочи обществеността, кметът и всички политически сили. Отпорът обаче не спря мнозинството, което закри сесиите и продължи да си взема тайно решенията.

За да изясни проблема, Бареков настани хората си в арабския хотел "Абир". После покани пред гражданите олимпийския призьор в ски-бягането и кмет на града Иван Лебанов. В качеството на защитник на догановата коалиция пък ся яви депутатът със снет имунитет заради предишно кметуване Фидел Беев.

Още по време на директното включване започнаха кратки схватки и етнически обиди. След финала мелета започнаха да се сформират дори и и около главните участници, което наложи спешна полицейска мобилизация. Битите обаче имаха по-голям респект от Бареков и ходеха да му се оплакват и да търсят помощ от него.

- Защо избрахте да отседнете в арабския хотел "Абир"?

- Това няма никакво значение. Където и да отседна, аз си плащам Никой не може да купи бТВ. В "Абир" е екипът. Аз и жена ми сме в друг хотел.

- Г-н Бареков, стана ли ви ясно какви са проблемите на Велинград?

- Да. В общи линии ми станаха ясни проблемите. Политиците не се интересуват от проблемите на обикновените хора. Освен това има разлика между политическите лидери и местните политици. Хората тук не вярват изобщо на политиците.

- Защо тогава защитават едните и нападат другите. Не усетихте ли етнически напрежения?

- Да, усетих такова напрежение, особено когато говорих с хората от т. нар. висок район - турците и циганите. Те казаха, че само ДПС ходели при тях и се интересували от проблемите им.

- Защо не го коментирахте?
- Това отдавна се знае, само че ония отгоре не искат да го чуят. ДПС е единствената партия, която ходи по места и при малцинствата. БСП ходят само по избори, а ГЕРБ изобщо не ходят.

- Но тези хора не са техни избиратели?
- Ако ходят при тях, ще им станат избиратели.

- Защо хората отвън стигнаха до бой?
- В малък град като Велинград възможността да загубиш работата си и да не можеш на намериш друга е мотив за насилие. /Георги Ланджов, БЛИЦ