Соченият за наркобос Златомир Иванов-Златко Баретата заяви за бТВ, че в България има организирана престъпност на бели якички и изрази желание да стане главен секретар на МВР.
Коя е тая организирана престъпност, спрягат се едни и същи имена, вкл. моето. За да се стигне до организирана престъпност трябва хората, които се занимават с това да си стиснат ръцете и да се разберат, посочи Златомир Иванов. Висша организирана престъпност на бели якички съм сигурен, че има, каза той. На въпрос как се бори държавата с организираната престъпност, той коментира: “Коя държава, кои служби - зам.-шеф на БОП арестуван, бивши генерали напускат и започват да се заливат с компромати, къде е границата между доброто и лошото. Като си полицай си полицай, като си бандит си бандит, като си бандит не може да се договаряш с полицай, като си полицай не може да се договаряш с бандити”. Той смята, че трябва да има ясни правила, които да се спазват и като сгрешиш да си получиш заслуженото. Баретата коментира, че например Димитър Желязков – Митьо Очите е човек, с който можеш да се разбереш наистина и посочи: Какво стана в Бургас, задържаха групата му, сега чета за проблеми със сутеньори, проститутки и т.н. Ще стане както в Италия - разбиха италианците, дойдоха руснаци, чеченци. В България не се спазва основния закон – закона на джунглата, ти трябва да се докажеш със собствени сили и средства, как ставаш фактор - създаваш партия, лъжеш хората, попита Баретата.

Бившият командос изтъкна, че постоянното му набеждаване за наркобос го прави черната овца и изгодния вариант българските политици да си измият ръцете с него пред Европейския съюз. Златомир Иванов е нарицателно име и за него може да се говори само лошо, посочи той и обясни, че това става, защото не е обвързан с никой. “Не съм обвързан с никой, това е самата истина, не съм обвързван с политически партии, с олигарси, с висши полицаи... аз съм самостоятелен. Аз съм постоянно хвърлен на кучетата. Ако някой има интерес от мен и ме защитава, имам някаква протекция от високо, всеки е разумен човек, ще прецени, че моето име няма да изплува никъде", каза той и допълни, че никога не се е виждал в бившия вътрешен министър Румен Петков.

На въпрос дали се чувства по някакъв обречен от това, че името му се преекспонира, защото досега практиката сочи, че едно така прекспонирано име по някое време умира, бившият командос заяви: "Ами, до някъде, да. В България със сигурност всеки е поръчал всеки, и просто е въпрос на време. Аз съм черната овца и съм изгодния вариант да си измият ръцете с мен пред ЕС и САЩ, това е притеснителното. Буквално на мен трябва да ми измислят нещо, да ми хвърлят нещо, да намерят някой, който да каже нещо за мен. Вкъщи няма какво да намерят ако не си го носят”. Баретата каза, че има достатъчно пари, не много. Парите, които съм си изкарал съм си ги изкарал с труд, с риск, каза той и сподели, че големият му син, който е на 13 години, мечтае да стане барета.

Аз цял живот съм бил в силови структури, не мога да стана счетоводител, каза Златко Баретата и сподели, че иска да е главен секретар на МВР - спортист съм, бил съм в силови структури, бил съм в полицията, аргументира се той, че е подходящ за поста и допълни, че може и в Генералния щаб да го сложат.

Златко Баретата опроверга твърденията, че той и фирма, свързана със сестра му, имат отношение към боеприпасите в Челопечене или терена под склада. На въпрос дали негова фирма или фирма, свързана с него е изкупувала материали от обезвредените оръжия, той заяви: "Не, не, абсолютно никога нищо не е купувала...и аз самият се чудя как ми изплува името в това нещо. Ако човек ме познава, няма как да си го помисли, че може изобщо да ми мине през ума. Няма как да стане. Какво да криеш. Да си прикриеш следите с това, абсурдно е. Само фактът, че спря да се шуми за това изведнъж, това трябва да ти говори, че няма нищо. Ако имаше, дали нямаше да го извадят”. /По-рано сайтът Frognews.bg съобщи, фирмата „Алма-Д”, свързана със Златко Баретата, и ръководена от сестра му, е имала договор с военните. Базата трябвало да се прочисти и да се подготви за продажба. Интереси към терена имала и една от най-известните мебелни фирми – шведската ИКЕА, според сайта. Намеренията й според неоповестени източници били на мястото на складовете да издигне магазин за мебели и складова база. В информационния регистър Дакси на името на фирма „Алма –Д” пише, че е с предмет на дейност търговия на едро с отпадъци и скрап. Тя е регистрирана в община Сливница, като собственик и управляващ е Александър Димитров/.

Запитан защо не участва в някое от модерните бизнес сдружения, които подкрепят политически партии, Златко Баретата заяви: "Ами ако бъда прям – защото не искам да си плюя в лицето", а запитан дали са искали от него подкрепа по време на избори, примерно да осъществява някаква организация, той каза: “Имал съм възможности, но не съм искал".

Аз няма как да изчистя името си, аз съм наркобоса, семейството ми е семейството на наркобоса, родителите ми са родителите на наркобоса, съпругата ми е съпругата на наркобоса и т.н. Не че съм се примирил с това, но какво да направя. Българинът е такъв. Опитвам се да оцелявам по някакъв начин и се опитвам да бъда с топки, с цената на всичко се опитвам топките да са ми на мястото, каза още Златко Баретата.

Златомир Иванов-Златко Баретата е един от собствениците на компанията за сигурност и охрана "Аркус сигурност" и бивш собственик на "Аполо и Болкан". Според фирмения регистър той участва в няколко десетки компании за охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинго и игрални зали. Сред тях са - "Електра", "Зес", "Ямас импорт експорт", "Алекс 95", ЗК "Аполо и болкан", ЗД "Средец", "Булит кид", "Интел груп", "Рапас", казино "Елит". /БЛИЦ