В 3 часа тази нощ в Перник е задържан заподозреният като извършител на двойното убийство от събота, когато пред дискотека на ул. “Позитано” в София смъртоносно бяха наръгани с нож 21-годишният Кирил Въжаров и 24-годишният Васил Александров. Заподозреният е Илиян Тодоров на 24 г., той не е криминално проявен и се е предал сам, съобщи директорът на полицията в Перник Димитър Шереметев. По-късно той е предаден на СДВР. По обед градската прокуратура в София му е повдигнала обвинения в две предумишлени убийства и в опит за още едно убийство.
Илиян е син на генералния директор на Национална служба “Растителна защита” и председател на групата общински съветници на БСП в Перник Венцислав Тодоров, съобщава сайтът "За Перник".
Венцислав Тодоров е в сърдечна криза, съобщи БНТ. Майката на младежа - Петя, която работи в център за работа с деца в Перник, обясни, че синът й никога не е имал криминогенни прояви досега. За инцидента пред "Соло" той е казал пред близките си: "Борихме се за живота си". Той се е бил срещу тримата заедно със свой приятел, когото по думите му са пребивали пред очите му. Други двама от тяхната компания - момче и момиче, чужденци, избягали, защото се уплашили от ставащото.


Бащата се ползва с авторитет и уважение в Перник. Той е заместник-председател на областната организация на БСП в града и трети в листата на Коалиция за България на предстоящите избори от 14-ти Пернишки многомандатен избирателен район. Преди влизането му във властта се е занимавал с частен бизнес в областта на селското стопанство, който е развил успешно.

Противоречиви са мненията за характера на Илиян, пише "24 часа". Според някои от познатите му той е по-скоро тихо и затворено момче, но други твърдят, че си изпускал понякога нервите". Съседите на семейството в жк „Колош" в центъра на Перник, които са станали свидетели на полицейската акция и обиска в апартамента миналата нощ, казаха, че семейството е добро, детето им възпитано и още, че след като станал студент в София, те рядко го засичали в блока. Младежът е бивш възпитаник на езиковата гимназия. В ученическите си години той и негови съученици са направили сайт, в който Илиян се представя с думите, че харесва спорта, компютрите и черната музика и мрази доносниците и чалгата. Илиян е единствено дете на Венцислав и Петя Тодорови. Той е студент в Нов български университет.

В неделя жилището на семейството в кооперация “Колош” в центъра на Перник е било претърсено. Обискът е продължил около два часа. На терасата на третия етаж, където живеят Тодорови, е имало над 15 полицаи, разказаха съседи.
Вчера е била извършена съвместна акция с представители на СДВР-София, като са претъсени два адреса, но безуспешно. Илиян е дошъл с адвокат в областната дирекция в Перник около 3.00 ч. през нощта. След това е бил предаден на СДВР-София, съобщи комисар Шереметев.
Според бабите в блока патрулки са обикаляли още от вчера сутринта около блока.
Преди няколко години семейството е купило апартамент в столичния квартал “Красна поляна”, който вероятно е ползвал синът им, твърдят близки на Тодорови.
Илиян е завършил езиковата гимназия “Симеон Радев” в Перник, след което е приет във ВУЗ в София. Според съседи младежът е тих и възпитан. Те не пестят суперлативи за родителите и все още не могат да повярват в случилото се.
Предстоят разпити и процесуалноследствени действия по доказване на деянието, съвместно със Софийска градска прокуратура.

Свидетели на двойното убийство още в събота са дали подробни показания в столичната полиция, като по тяхно описание е бил направен фоторобот на нападателя.
Веднага по записи от видеонаблюдението в София криминалисти са издирили и таксиметровия шофьор, който измъкнал убиеца от местопрестъплението. Водачът е посочил подробно откъде е минал и къде е оставил младежа, когото подробно описал, разказаха разследващи.
От таксито са били взети и отпечатъци, но те не съвпадали с никои от базата данни на криминално проявени.
Вече два дни криминалисти от отдел “Убийства” и служители на няколко столични РПУ-та обикалят из южните квартали на София с фотопортрет на убиеца и търсят хора, които да го разпознаят. За съжаление в масивите на МВР засега не били открити данни, които да говорят, че нападателят е бил арестуван за друго престъпление от полицията.

Бяхме се събрали да отпразнуваме рождения ден на Васил...

Ходим редовно в този клуб вече повече от година, тъй като там е спокойно, никога не е имало скандали или конфликти, разказват пред news.bg младежи от компанията, била с убитите Кирил Въжаров и Васил Александров в столичния клуб Соло в трагичната нощ на 17 срещу 18 април:

Въпросната вечер се събрахме малко след полунощ. Прекарахме страхотно, веселихме се много. Категорично можем да кажем, че вътре в заведението конфликти с никой не сме имали.
Около 3.30 часа си тръгнахме всички заедно. Взимайки си довиждане с охраната на входа, видяхме на тротоара пред клуба една компания - 3-4 момчета и едно момиче, но почти не им обърнахме внимание.
Тръгнахме по „Позитано" в посока булевард „Витоша" и Съдебната палата, а въпросната компания вървеше пред нас.
Вървяхме на групи, като ние пресякохме на отсрещната страна на "Позитано". В това време Кирил (раненото момче, което в момента е във ВМА), минавайки покрай непознатата компания близо до пешеходната пътека на Позитано и Витошка, им каза „Наздраве".
Отговорът на непознатите беше - „На кой ще казваш наздраве бе, говедо", на което Кирил попита защо го обиждат.
Именно след това започна боят, който премина в меле, а Кирил Въжаров и Васил Александров се притекоха на помощ на Кирчо.
Когато ние се приближихме да помогнем, видяхме Васил (Александров) паднал на земята, а трима от непознатата компания се качваха на такси.
Кирчо Въжаров ме помоли да видя гърба му - май ме прободоха с нещо, казал Кирил.
В същото време другият Кирил, който също бил ранен, се върнал към входа на клуб „Соло" да търси помощ.
Един от гардовете му оказал първа помощ, притискайки прободната рана в гърба с ризата, за да спре кръвотечението.
В никакъв случай не сме предизвикали боя, категорични са от компанията на Кирил и Васил. Също така категорично не бяхме пиян - поръчахме си бутилка уиски в клуба, която 9 души не успяхме да изпием.
Въобще не приемаме, че ударите с ножа са били случайни, тоя явно си е коляч, защото се е целил нарочно горе между плешките - в меките тъкани, където може да нанесе сериозни рани.
В същото време компанията се разделила на две и младежите започнали да дават първа помощ на Кирил и Васил. Веднага била извикана и Бърза помощ, която обаче не дошла повече от 25 минути.
Дойдоха и полицаи, но само ни гледаха отстрани как правим сърдечен масаж и изкуствено дишане на приятелите ни.
Аз бях при Васил и се опитвах да му помогна, разказва едно от момчетата. Когато видяхме, че почти няма пулс, а и Бърза помощ не идва, един от гардовете на „Соло", който ни помагаше, предложи с личния си автомобил да тръгнем към „Пирогов".
Слава Богу, една от патрулките тръгна пред нас.
Бях в шок от случилото се и докато се опитвах да спася Васко, съвсем бяха забравил за Кирчо, мислейки че е добре.
Когато оставихме Васил в Пирогов, полицаите ни казаха да си тръгваме, тъй като нямаме работа там. Връщайки се към "Позитано", видяхме линейка - по-късно разбрахме, че е откарала Кирил във ВМА.
Когато пристигнахме пред Съдебната палата, Кирил Въжаров вече беше мъртъв и се чакаше да дойде оперативната група от МВР.


Приятелите на Кирил и Васил са категорични, че с нищо не са предизвикали непознатите от уличната компания. Ние дори не ги забелязахме, случайно тръгнахме в една посока....
В същото време младежите са разстроени от това, което се е написало за покойния вече Васил.
Познаваме се от години - добър приятел и лъчезарен човек. Никога не сме го виждали да влиза в конфликти.
Огорчени сме от това, което се изписа за него. Той никога не е имал проблеми с органите на реда, категорични са приятелите на Васил Александров.

Бащата на Кирил: Бе мъж на честта

Бащата на убития Кирил Въжаров - Михаил, два дни непрекъснато посреща хора - многобройните приятели на сина му. Седи и говори с тях в стаята, където Кирил е живял - пълна с награди от хокейни турнири.

- Г-н Въжаров, какъв човек беше вашият син?

- Никога не съм вярвал, че ще ми се наложи да говоря за него в минало време. Добър късмет е, че ми остана единият син, а не бяха и двамата там в този момент. А те често излизаха заедно. Това, което мога да кажа за Кирил и пред него го споделях, е, че беше един истински мъж на честта. Никога не е използвал подли средства.
Участвал съм в 9 експедиции на Антарктида, мислех, че съм видял най-страшното на този свят, най-ужасните неща. Ето, че се оказа друго.
В събота целият национален отбор се събра в негова памет. Такъв човек просто не може да бъде подлец. Той винаги е бил за пример. Около него беше пълно с приятели и няма да намерите човек, на когото да не е помогнал с нещо. Много ви моля, напишете, че съм страшно обиден баща - защото някои хора си позволиха да наричат тези две момчета престъпници. Не може толкова грозно да се изразят за него.

- Какво ви разказаха за въпросната вечер приятелите му?

- Не мога да си обясня тази трагедия. За самия случай разбрах от мой много близък приятел. Обади се и дойде да ме вземе, без да знам какво се е случило. И отидох, за да го видя проснат, завит, убит. След това разбрах начина, по който е заклан - в гърба. Това не е просто убийство, а нещо много по-лошо. Ако имаш нещо за делене, трябва да го направиш очи в очи, така правеше винаги и Кирил.

- Смятате ли, че виновникът ще бъде намерен и осъден?

- Всеки се надява… В началото бях афектиран и мислех сам да търся правосъдие. Но реших, че съм длъжен първо да дам шанс на съдебната власт и следствието да си свършат работата. Не мога да кажа, че им вярвам 100%. Но разчитам, че правдата ще надделее.

- Какъв може да е мотивът за убийството?

- Не знам. Познавах много добре и неговия приятел Васко. Не може да се сбърка човещината, която излъчваше. Аз съм 100% убеден, че и той беше добър човек.

- Освен хокея какво друго интересуваше сина ви?

- Той е извървял в хокея дълъг път - заедно с брат си. Бях много горд, когато влезе в националния отбор. Последният му мач беше изключително важен - падна му се голяма отговорност. И Кирил намери сили и кураж.
За мен беше голямо щастие, че преди 2 г. влезе в СУ да учи геология. И днес ми се обаждат неговите преподаватели - сигурно ми звънна една трета от хората в университета.


Никой няма да носи вече номера на Въжаров

Почти сигурно никой повече в “Славия” няма да играе с номера на убития вратар Кирил Въжаров. Утре от 17 часа останалите от отбора се събират на пързалката, за да отдадат почит на 21-годишния национал.
Искаме да направим нещо за него, за да не бъде забравен. Ще положим цветя на мястото му в съблекалнята, а неговото шкафче няма да се ползва от друг. Смятаме да сложим екипа и стика му в рамка, която да поставим на входа на залата, споделя Мартин Миланов, който е шеф на балканската лига по хокей на лед.
Кирил изигра последния мач в живота си миналата неделя, когато бе определен за най-добър при победата 10:3 над Мексико на световното във II дивизия (група “Б”) в София.
Той със сигурност щеше да стане вратар номер 1 на мястото на Константин Михайлов и в “Славия”, и в националния. Утре очакваме да дойдат и участници от балканската и аматьорската лига. В следващите дни вероятно ще направим поход до мястото, където го убиха, и ще направим верига с цветя.
Киро бе много добро и умно момче, студент. Не знам какво точно се е случило, но той изобщо не пиеше - най-много 1-2 бири. Как така някакъв тип тръгва да убива трима с нож в гърба. Говорят, че хокеисти пребили хора в дискотеката. Ако ние бяхме там, това нямаше да се случи, допълва Миланов.
Кирил бе хокеист от 10 години и е играл само в “Славия”, където премина от децата до мъжете. В националния отбор играеше от 2 сезона. Изключително трудолюбив и в никакъв случай конфликтен човек. Интересуваше се много от играта на канадските вратари и може да се каже, че Патрик Роа му бе идол. Опитваше се да играе в новия стил “бътерфлай”. В хокея вратарите показват най-доброто от себе си по-късно - на 27-28 г., а той бе само на 21. Кирил бе в период на подем в кариерата си и точно трябваше да покаже за какво е тренирал толкова години. Как изобщо е възможно това? Кой има право да отнема човешки живот, пита старши треньорът Георги Миланов.
Преди седмица Кирил Въжаров изигра последния си мач и бе определен за №1 при победата над Мексико на световното.

Оцелелият

Третият пострадал пред “Соло” - 24-годишният Кирил Димитров от самоковското село Марица, е бил приет във Военномедицинската академия веднага след инцидента, съобщиха оттам.
Състоянието му е стабилно. Още през нощта срещу събота е бил опериран.
Приет е с една прободна рана в дясната част на гърба, обясниха още докторите. Раната е била с дълбочина 5 см, а острието не е засегнало важни органи.
Според медиците оцелялото момче е извадило сериозен късмет и от нараняването няма да има никакви последствия.
И днес обаче младежът беше в шок. Настанен е в клиниката по коремна хирургия на болницата. Роднините му го посетили още в събота.
/БЛИЦ