Досега планиранията на действията бяха изцяло базирани само на прогнозите, които ни даваха Метеорологичния институт на БАН. Това каза на извънреден брифинг, на който присъства и премиерът в оставка Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

„Нещо, което ни подпомогна да предприемем превантивните мерки и да получим резултата, който имаме в момента - при една изключително уникално сложна обстановка да не допуснем да има голям брой бедстващи хора, да можем бързо да реагираме и да предотвратим усложнения основно по линия на ограничаване на пътуванията“, коментира Бъчварова. 

Тя подчерта, че Националният щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия е бил непрекъснато в контакт с областните управители от цялата страна, за да следят ситуацията съвсем конкретно във всяка една от областите.

От своя страна главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", заяви, че добрата новина е, че в момента няма бедстващи хора по нашите заснежените пътища. 

Той каза, че току-що са завършили две операции на територията на област Добрич. По думите му първата е в село Дропла, където в преспите са закъсали 20 леки автомобила и два буса. 

"Общо 40 човека току-що бяха изведени. Няма опасност за тяхното здраве", увери Николов. 

Другата операция е била в село Рогозина, Добричко. "Два буса и 10 леки автомобила, 19 човека - току-що са извадени и те. Качени са на вископроходима машина ратрак, ще минат през село Чернооково, където ще натоварят една родилка и прибират всички по къщите", обясни той. 

"Продължават всички наши екипи да имат пълна готовност за реакция през нощта", увери гл. комисар Николов.

За какви опасности предупредиха министрите в оставка Лиляна Павлова и Теменужка Петкова, може да видите ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА УСЛОЖНЕНАТА ЗИМНА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА!