28 студенти по архитектура от 5 Висши учебни заведения се включиха в Националния студентски пленер ”АрхиМория 2008”, организиран от Община-Бургас, Съюз на архитектите в България /САБ/, САБ – Дружество Бургас и Общински детски комплекс, съобщи кореспондентът на Агенция БЛИЦ в морския град.
Бъдещите архитекти, разделени в 7 творчески екипи, са поканени от Община-Бургас да предложат иновативни и нестандартни идеи за развитие на северната част на Приморския парк. От 27 октомври до 4 ноември студентите ще работят върху интересна за тях задача- създаването на детски културно- развлекателен център в Морската градина. В продължение на 9 дни студентите ще мислят и творят разработки, които ще имат за цел създаването на място, където децата да се забавляват и заедно с това да се обучават, и да развиват своя талант. Детският комплекс ще включва зала за провеждане на форуми, сладкарница, място за игри, видео – кът, развлекателен информационен център и ателиета за различни изкуства /рисуване, фотография, макетиране и авиомоделизъм/.
С 4 ателиета по фотография, пластични и изобразителни изкуства, архитектура и авиомоделизъм трябва да разполага детският развлекателен център. Ще има също и ателие за изработване на пясъчни фигури. Предвидена е и лятна естрада и многофункционална зала и други забавления.
Проектите на бъдещите архитекти трябва да спазват едно задължително условие - екологичното решение. То трябва да даде възможност на децата да се занимават и играят предимно на трева, а не на асфалт.
Най- добрата разработка ще спечели парични награди, осигурени от спонсори.
Марина Шиварова/БЛИЦ