„Български държавни железници” ЕАД въвеждат от първи април три нови оферти за ползване на отстъпка при пътуване с влак. С тях се дава възможност за ползване на намаление при пътуване с ускорен бърз влак от София до Варна и обратно, от София до Бургас и обратно, пътуване с еднодневен билет в региона на София и ползване на еднодневна карта за пътуване в участъка София – Перник.
Офертата за пътуване с ускорен бърз влак от София до Варна или Бургас и обратно е с 30% намаление от редовната цена на билета. Клиентите на „Български държавни железници” ЕАД от София, Варна и Бургас могат да ползват тази оферта при пътуване с ускорените бързи влакове „Златни пясъци” (София – Варна – София), „Чайка” (София – Бургас – София през Карлово) и „Слънчев бряг” (София – Бургас – София през Пловдив).
Досега при двупосочни пътувания по тези две направления пътниците заплащаха по т.нар. „релационни цени”, при които отстъпката е 20%. При ползване на билет по релационни цени, обаче, пътникът задължително трябва да завери своя билет преди пътуването на връщане. При новата оферта с 30% отстъпка за пътуване на отиване и връщане, „Български държавни железници” ЕАД дават възможност на пътниците още при самото закупуване на билета да направят и резервация за място на връщане, което улеснява клиентите и спестява тяхното време.
С новата оферта, цената на билета за отиване и връщане с ускорен бърз влак от София до Варна и обратно ще бъде 35,60 лв. при пътуване във втора класа, а от София до Бургас и обратно - ще бъде 28,20 лв. За сравнение можем да посочим, че билетът по релационни цени за отиване и връщане от София до Варна и обратно за втора класа е 38,30 лв., а за направлението София – Бургас – София релационната цена съответно е 32,10 лв.
Намалението при пътуване с еднодневен билет в региона на София представлява т.нар. „регионален билет”, който дава възможност на клиентите на железопътния превозвач да пътуват неограничен брой пъти във втора класа с пътнически и бърз влак в региона на София в рамките на периода от 08:30 ч. на единия ден до 03:00 ч. на следващия ден. Тази нова оферта ще се предлага в дните вторник, сряда и четвъртък.
Практиката да се издават еднодневни регионални билети е разпространена в почти всички европейски държави, защото позволява на пътници, които не пътуват регулярно, а осъществяват случайни пътувания, също да ползват преференциални цени, отбелязват от БДЖ. Регионалният билет, който „Български държавни железници” ЕАД въвеждат, важи за пътувания в регион София, чиито граници се определят от гарите Драгоман, Мездра, Копривщица, Септември, Благоевград, Кюстендил, Бобов дол и Банкя.
Този вид билет се издава както на един пътник, така и на група до 5 пътника. Цената на билета е 10 лв. за един пътник и 15 лв. за пътуване на група до 5 пътника. За сравнение от железниците сочат, че за пътуване с бърз влак по маршрута Мездра – София – Мездра например редовната цена на билета в двете посоки общо е 11 лв. Отстъпката, която регионалният билет дава, е още по-голяма за хората, които пътуват в група до 5 човека. Ако трима пътници пътуват заедно и си закупят билети по редовни цени за този маршрут, то те ще заплатят общо 33 лв., докато с новата оферта „регионален билет” тримата общо заплащат само 15 лв.
В участъка София - Перник БДЖ дава възможност на клиентите да ползват карта, която важи за неограничен брой пътувания между всички гари и спирки в участъка София – Перник в рамките на един ден. Цената на новата еднодневна карта за пътуване в участъка София - Перник е 4 лв. За сравнение - при пътуване от Перник до София и обратно по прилаганите в този участък зонови цени, пътникът заплаща 4.60 лв. /БЛИЦ