Футболистът Димитър Бербатов, волейболистът Пламен Константинов и режисьорът Явор Гърдев са номинирани в топ три на конкурса "Мъж на годината" и ще се борят за първото място. За втори път в историята на конкурса сред първите трима номинирани няма политици.
Малко над 200 журналисти от София и страната изпратиха своите предложения за номинации в конкурса. Посочени бяха 118 мъже, сред които има най-много политици. Има и спортисти, музиканти, журналисти, учени, режисьори и бизнесмени. Точки събра и вицепремиерът Меглена Плугчиева, но не на шега, а като потвърждение на факта, че в обществения живот тя се държи много по-мъжки от други мъже. В топ 10 на номинираните влизат още Вили Казасян, Георги Китов, Георги Първанов, Григор Димитров, Даниел Вълчев, Йордан Йовчев и Стефан Данаилов. В класацията се включват и не толкова популярни личности, но с принос като полицаят Виктор Янев, който спаси 20 годишната Ангелина от самоубийство в столичния квартал "Дружба", Анатоли Александров, който в Плевен измъкна продавачка от горящ магазин, граничният полицай Михаил Цонков, който опази границата ни от турски бракониери като стреля по тях и за това ще  бъде съден. В класацията са още и архитект Георги Янев, който с разкритията си даде началото на корупционния скандал във фонд "Пътища", довел до редица арести след това, д-р Александър Литов - един от българските учени, работещ в ЦЕРН, Шефкет Чападжиев - българинът, платил 200 хиляди долара, за да посети Космоса, Петър Христов, който помага за лечението на пострадалата при катастрофа причинена от Максим Стависки Мануела Горсова и други.
Конкурсът "Мъж на годината" тази година се оганизира от Дарик радио, след като придоби правата върху марката, която досега беше собственост на списание "Клуб М". В класацията влизат и журналисти от Дарик радио като Мартин Карбовски и Ники Кънчев. "От това по-крещящ конфликт на интереси няма", заяви шефът на Дарик Радосвет Радев. Ще се постараем в другите конкурси да няма такова нещо. Амбицирани сме да направим "Мъж на годината нещо изключително добро", добави той.
Гласуването на сайта на конкурса www.manoftheyear.bg започва от утре и ще продължи до 30 октомври. Събралият най-много гласове ще бъде победител в конкурса. Неговото име ще бъде обявено на 10 ноември, а церемонията и раздаването на награди - в началото на декември. Мъжът на годината ще получи уникална сабя, изработена от Васил Попов, президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар". Всеки има право да гласува по веднъж.
Десислава Вангелова, БЛИЦ