От днес когато е в сила влизането в парламента да става със зелен сертификат или бърз антигенен тест, депутатите от парламентарната група на "Възраждане" показаха, че са над нещата. Те обявиха зеления сертификат като антиконституционен.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов призова хората да ходят на работа без сертификат. По неговите думи народът му е дал депутатска карта, за да ги представлява и затова той ще влезе само с нея.

Костадинов сравни ситуацията с 1941 година, когато влезе в сила Законът за нацията, а евреите не са имали възможност да влизат в парламента. Историческа препратка, която показва кас се газят човешките права е еквивалентна за доктора по история от БАН.

"Готвим жалба до конституционния съд за отмяната на зеления сертификат като противоконституционен" - информира лидерът на Възраждане.

Според зам.-председателя на парламента Цончо Ганев, който влезе с колегите си от Възраждане също не представиха здравен документ за преболедуване или ваксиниране от COVID - 19.

Уточнението е, че част от народните представители от Възраждане имат зелен сертификат заради поставена ваксина, но отказват да го представят пред служителите на НСО и отказват да спазят приетият закон.

"Ние не отиваме в магазина. Никой няма право да ограничава правото на труд. Никакви ограничения не дават резултат. Зеленият сертификат трябва да отпадне, той е противоконституционен" - това заяви зам.-председателят на парламента Цончо Ганев при влизане на работното си място.