Вече се извършват сърдечни операции без отваряне на гръдния кош - само с малки разрези около 2 см и роботизирана техника. Това съобщи проф.Томислав Михалевич от най-голямата американска кардиологична болница в Кливланд. Специалистът е гост на медицински форум в Пловдив за новостите в кардиологията организиран от Българския кардиологичен институт, предаде БНТ.
Българският кардиологичен институт поддържа 4 клиники - в Ямбол, Варна, Велико Търново и Плевен и скоро плевенската клиника ще бъде оборудвана с медицински робот "Давинчи" за безкръвни кардиологични операции.
"При тези операции болният се възстановява за 3-4 дни и се връща на работа след 10 дни", обясни проф.Томислав Михалевич от Кливланд клиник - САЩ.


Според специалиста преди да премине към високотехнологични сърдечни операции България прябва да се справи с високата смъртност вследствие на инфаркт на миокарда. Страната ни вече има достатъчен брой клиники за съвременно лечение на инфаркт, но поради организационни проблеми, липса на кадри и достатъчно финансиране от здравната каса резултатите са далеч от европейските.

Според създателя на европейските критерии за лечение на инфаркт проф. Франс Ван де Верф успешно лекувани са онези пациенти, при които е премахната причината за инфаркт - стеснението на артерията, която храни сърцето, е премахнато чрез балон и стент. "Най-важното е пациентът да бъде транспортиран в рамките на 90 минути до 2 часа до болница, където могат да му поставят стент. Ако се налага по-дълго пътуване в линейката трябва да има опитен екип, който да потвърди диагнозата с електрокардиограма и да му постави инжекция с лекарство, което да стопи тромба", обясни  проф. Де Верф.
Благодарение на такива действия в кардиологичната болница в Плевен смъртността в района при инфаркт е намаляла с 30 % за една година. /БЛИЦ