В следващите една две седмици се очаква покачване на смъртните случаи. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията за Нова тв.

"Имаме голям рекорд - 189 починали за снощи. Разбира се, в това са включени част от починалите за събота и неделя. Има го и тозаи проблем", каза още той.

По думите му на 20 ноември сме били първи по заболеваемост.

"Обикновено се движим така - 100 000 средно за две седмици. За жалост стигнахме нивата 4 хил. заразени на ден преди 3 седмици, т.е. вероятно тези антирекорди ще продължат да се подобряват", уточни Безлов. 

Запитан какво ще се случи след три седмици, той отвърна: "Вероятно първо ще се стигне плато и после ще започнат да спадат случаите. Проблемът е, че са препълнени болниците, изпразват се други отделения". 

Според него статистиката им не е много точна. "ПСР позитивните тестве се качват, има антигенни тестове, които не се регистрират. Има и много хора, които не си правят тестове. Опитваме се на база странични данни да оценим ситуацията. Днес следобед ще излязат данните на НСИ'', каза той.

"Направих си усилие да сметна преди 10 дни смъртността по области. София сравнено с други области беше с пъти по-малка смъртност. В Смолян и Търговище умират най-много. Причината там вероятно е застаряващо население, труден достъп", уточни Безлов.