Два австрийски региона ще наложат пълни ограничителни мерки за всички хора от следващата седмица, за да ограничат растящите нива на заразяване с коронавирус, тъй като болниците са на лимита на капацитета си, пише европейската редакция на Politico, цитирани от Фокус Нюз.

Говорейки на заседание на държавния парламент, консервативният губернатор на Горна Австрия Томас Щелцер каза, че ако няма общонационално блокиране, регионът ще влезе в „заключване от няколко седмици от следващата седмица“, съобщава Die Presse.

Регионът Залцбург също се съгласи да се присъедини към тези мерки, като обяви в изявление, че те са необходими „с оглед на продължаващото рязко нарастване на новите коронавирусни инфекции“.

В Австрия е страшно! Полицията спира по улиците антиваксъри и...

„Вече не виждаме алтернатива на блокирането“, каза губернаторът на Залцбург Вилфрид Хаслауер, който подобно на Щелцер е член на консервативната Австрийска народна партия.

От понеделник цяла Австрия е в противоречиво двустепенно блокиране, като само неваксинирани хора са ограничени да напускат дома си само за работа и храна.

Горна Австрия беше първият регион, който наложи това миналата седмица, но цялата страна бързо последва примера, тъй като инфекциите нараснаха до рекордни нива.

Седемдневната заболеваемост в Горна Австрия в момента възлиза на 1 556 случая на 100 000 души, докато в Залцбург е 1 673 на 100 000.

Последните данни показват, че 64 процента от общото население в Австрия е ваксинирано, което изостава от средното за ЕС.

Междувременно в съседна Германия, където 67,5% от общото население е ваксинирано, страната многократно чупи рекордните нива на случаи. В четвъртък тя съобщи за повече от 65 000 нови случая.

Това идва, когато Бундестагът одобри в четвъртък изменения в Закона за защита от инфекции, които на практика променят правомощията на федералното правителство да налага мерки след 25 ноември, ако той влезе в сила. А именно, вече няма да може да разпорежда затварянето на училища, магазини, ресторанти или спортни съоръжения.

Междувременно болниците в източната германска провинция Саксония достигат критичните си граници. С 1300 легла, заети от пациенти с коронавирус за три поредни дни, те задействаха нови ограничения от петък, съобщи Süddeutsche Zeitung.