Бум на безработни, желаещи да стават детегледачи в Шуменско, регистрират в Регионалната служба по заетостта, съобщи ШУМ.БГ.
Само от началото на годината по Програма „В подкрепа на майчинството“ са започнали работа 35 души. За цялата минала година те са били 28, повечето са от областния град, каза шефката на шуменското Бюро по труда Милка Ненчева. Четирима мъже също са изявили желание да гледат деца и те веднага са били наети от майките.
Безработните напирали за детегледачки, въпреки че месечната заплата, която се осигурява от социалното министерство, е само 220 лв. Имало и много пенсионерки, мераклийки да гледат деца, но засега това не се разрешава. Социалните обаче предвиждали промени, които ще позволят и на тях да се включат в Програмата.

Майките, от друга страна, също харесвали безработните детегледачки, защото имат право да си изберат кой от многото кандидати да се грижи за отрочето им докато са на работа.
За детегледач по Програма „В подкрепа на майчинството“ могат да кандидатстват работещи майки, чиито деца са на възраст от 9 месеца до 3 години. /БЛИЦ