Много шофьори допуска групи грешки, когато са зад волана по време на зимния сезон. Какво съветват експертите и как да шофираме при заледени шосета? Основният съвет е да правим плавни движения при управляването на автомобила.
На непочистените улици – забравете за резките спирачки и газ. Ръчните скорости също са за предпочитане през зимата и се старайте да не активирате ABS-а на автомобила си.

„Спирачката е най-големият враг в хлъзгавото време, хората бият спирачки в самия завой и ако са малко по-груби – блокират гумите и колата не завива”, поясни пред bTV Васил Жеков, който има школа за безопасно и майсторско шофиране.

Ключът към безопасното шофиране е в педала на газта – при влизане в завоя и поднасяне трябва да изправите волана и дадете газ. Над 90% от шофьорите обаче правят точно обратното.

Зимните гуми, с които караме са произведени за по-добро сцепление при минусови температури, но не са подходящи при обилно заснежени настилки. Специални гуми за сняг се използват най-вече в скандинавските страни.

Паниката и инстинктът ни за самосъхранение, придружени с липсата на адекватни действия водят до повечето катастрофи през зимата.