Ако поне веднъж се зачетете във финалните надписи на която и да е от големите анимационни продукции, няма начин да не забележите поне едно българско име. Росен Върбанов, Моника Томова, Веселин Каменов, Лъчезар Гучев и Веселин Анев са малка част от хората, които прославят българската анимационна, художествена и куклено-театрална школа по света и то в големи тв канали и компании като Cartoon Network, Disney, Nickelodeon Movies, Stardust pictures и др., съобщава Всеки ден.
Има и такива, които трудно бихте разпознали като българи заради променени имена. Такъв е случаят с Дан Данко, който е съсценарист на известния сериал “Планетянчетата” (“Tom Pait”), който от няколко седмици GTV върти в сутрешните часове. Всякакви съмнения относно народността на аниматора изчезват в момента в който чуете, че един от главните герои в извънземната история се казва Динко. Дори и да не е роден в България, със сигурност произходът на Дан Данко е от нашия полуостров и това не може да не ни кара да се гордеем. Към това трябва да добавим, че същият е бил в екипа на аниматорите правили стори-борда на “Шрек” 2 и тв сериала “Малкълм”.
Докато тънем в докадки около това коя е родината на г-н Данко, друг стопроцентов българин жъне успехи в световноизвестни студия. Неговото име е Веселин Анев и той е човекът, който последните няколко години прави куклите за култовата “Улица Сезам” и подготвя проект за построяването на най-голямото в света детско увеселително градче в Дубай.
В списъка с отличниците не можем да не сложим и аниматора Росен Върбанов, който е участвал в направата на сериала за деца “The Regrats” и има вече две награди “Еми”. С него работи и Моника Томова - също възпитаник на българската анимационна школа. А какво ще кажете за цял екип от наши творци, работили групово по супер продукцията “Марко поло” преди 7 години. Тук са имената на Явор Ганчев, Евгени Йерманов, Борис Клисурски ,Панайот Панайотов, Юри Сeкулов и Пламен Семков - художникът създал уникалната поантилистична графична техника на рисуване. /БЛИЦ