Ситуацията в Перник е като след дъжд каучлка. За съжаление няма дъжд.

Това каза в сутрешния блок на bTV бившият регионален министър Костадин Паскалев, който коментира водната криза в Перник и задържането на министър Нено Димов.


Припомняме, екоминистърът бе един от десетките отведени за разпит при вчерашната акция на Специализираната прокуратура, Министреството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност" и Антикорупционната комисия заради водната криза в Перник.

Разследващите обискираха кабинета и дома на министър Димов, като търсиха доказателства и за аферата с италианския боклук.

Той бе задържан за 24 часа, като ареста му изтича в късния следобед днес и се очаква решението на прокуратурата дали ще му бъде повдигнато обвинение.

"За съжаление в министерствата няма експерти, които да отговарят за водите. Нито в МОСВ, нито в МРРБ. Не съм в управлението и не знам кога е станало ясно, че има проблем с язовир "Студена".

Това трябва да кажат други хора. По закон Нено Димов трябва да получава всеки ден информация за състоянието на язовирите и водата в тях. В държавната администрация е пълно с "калинки", които не разбират от работата си и взимат само заплата. Не мога да кажа дали са прикривани проблемите с язовир "Студена".

Това ще го каже прокуратурата. Крайната отговорност за водата в язовирите се носи от министъра на околната среда и водите. Практиката за управление на водите в България е порочна.

Тя трябва да се промени и трябва да има изключително сериозни реформи. В момента има абсолютно размита отговорност, никой не носи отговорност и всеки си мисли, че може да си замете следите", категоричен бе Паскалев. 

"В България има много абсурди. Единият е, че понякога ВиК дружества имат интерес от загубата на питейна вода, за да могат да вдигат цените. Задължително трябва да се структурира ръководенето и работата на ВиК дружествата. Трябва да има единна дружество", обяви бившият министър.