Броят на успешните атентати в Турция през миналата година са 43, което значи, че всяка седмица там е имало атентат. Заплаха за България няма, но има косвена опасност. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия бившият секретар на МВР Николай Радулов.
„Колкото е по-голяма терористичната опасност в Турция, колкото повече се създават вътрешни противоречия, толкова по-голям е шансът българската граница да бъде подложена на натиск, но не от настоящите мигранти, а от хора, които са подложени на натиск, а животът им е в опасност. Тоест това са хора, които биха имали реалното право да получат бежански статут и защита“, обясни Радулов.

„Турските специални служби и полиция работят в много сложна ситуация, тъй като след преврата, голяма част от тях бяха обхванати от чистка. Там има и управленски и експертен проблем, който затруднява работата с тероризма. Турция в момента се бори не само с тероризъм, а и с инакомислещите. Това не може да подобри работата с антитероризма. Половината от терористичните актове са извършени не от ИДИЛ, а от кюрдите, т.е. там има вътрешно политически проблем”, обясни експертът.