Не вярно, че българските служби за сигурност са пробити.

Това заяви пред БНР Георги Кръстев, бивш служител в Национална служба "Сигурност". 

Според него не може да се говори за съгласуване на шефовете на служби с други служби и посолства:

"Няма такова нещо. Да се търси съгласие на друга служба за назначаване на ръководител на наша служба - такова нещо няма. Тази процедура е с указ на президента и с решение на Министерски съвет. Няма елемент на съгласуване". 

Кръстев обясни, че след влизането на България в НАТО всички ръководители на служби, а и много длъжностни лица, преминават през проучване за надеждност от гледна точка на сигурността на НАТО и ЕС:

"Тези проверки се извършват по строга и единна методика от самата държава, която извършва проучването в съответните институции. Ако това се възприема като някакво съгласуване, би било абсолютно неправилна интерпретация, защото се спазват единни изисквания, но проучването се извършва от националните органи. Няма никакъв елемент на съгласуване". 

Той беше категоричен, че българските служби се ползват с голямо доверие от съюзническите служби в НАТО и ЕС

Георги Кръстев подчерта, че няма как държавният глава като върховен главнокомандващ да бъде изключен от процедурата по назначаване на ръководителите на службите за сигурност.

Георги Кръстев е съветник в политическия кабинет на бившия министър-председател Бойко Борисов и секретар на Съвета по сигурността. От 1993 г. до 2003 г. е работил в Национална служба "Сигурност" – МВР, където е ръководил сектор за стратегически анализи. Георги Кръстев има присъдена научна и образователна степен "Доктор" на тема "Разузнаването в системата на националната сигурност на България". Автор е на книгата "Разузнавателните служби в България - възникване, развитие и перспективи".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук