Анелия Атанасова, бившата съпруга на депутатът Атанас Атанасов от ДСБ, съди българската държава за подслушване, но след една година делото все още не е на първа инстанция. Тя обаче е убедена в справедливостта на съда. Това Атанасова заяви по канал 3 в предаването на Маргарита Михнева.
През есента на 2002 година бившата съпруга на депутата от ДСБ Атанас Атанасов, Анелия Атанасова  е била подслушвана. По това време тя работи в Американската агенция за международно развитие. Като подслушват Анелия Атанасова са подслушвани  и хората, с които води разговори - това са Костадин Паскалев, Михаил Миков, Елиана Масева, Евдокия Манева, Ремзи Осман и т.н. След това започна дело срещу нея за шпионаж, поясни Михнева. Това дело за шпионаж се образува благодарение на разрешението за подслушване, което е дадено. Предложението за подслушване е било изготвено от тогавашния директора на НСС генерал Иван Чобанов, главният секретар на МВР по това време Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Подлага се на невероятен тормоз г-жа Анелия Атанасова, коментира Михнева. Тя е подслушвана като са прихващани разговорите с много видни европейски и български политици, прихващани са разговори и на американски граждани, тъй като тя е работила в американска фондация, заяви Михнева. През 2004 г. се явява изказване на тогавашният прокурор Никола Филчев, че  Главната прокуратура в България е получила известие, че в една банка в Германия  г-жа Анелия Атанасова е превела 7,5 милиона долара, тя е обвинена в шпионаж.
На въпрос шеста година какво правите през това време г-жо Атанасова, тя заяви в телефонен разговор от Вашингтон: "Върша нормалните неща, грижа се за децата си, работя". Атанасова каза, че  едва миналата година е организирала защитата си, за да предяви  иск срещу българската държава за подслушване. Относно 7,5 милиона долара, тя  заяви, че тази информация е излязла през 2001 година и за нея пръв започна да говори бившият депутат Димитър Луджев, който я спомена в парламента и след това има публикации. "Забележете те бяха във в. "Московские новости" в Москва и в бългтарския вестник "Стандарт", който тогава беше притежаван от Михаил Чорни. След тези събития през 2001 година , през 2004 година тогавашният главен прокурор Никола Филчев в предаването  "Всяка неделя" по БНТ спомена за тази сметка. Вече какво аз не правих по този повод - тогава отправих едно открито писмо чрез БТА до институциите, които можеха да направят проверка, като обявих, че изобщо нямам такава сметка. Аз изобщо нямам възможност да имам такава сметка и такива пари. Сезирах главният прокурор, сезирах министърът на вътрешните работи, познайте дали има някакъв отговор и до сега", заяви Анелия Атанасова. Смятам да се заема и да видя какво българските институции направиха за всичките тези години, за да разрешат въпроса. Защото аз съм сигурна, че нямам такива пари, но съм сигурна, че има някаква интрига във всичко това и искам да бъде разкрита истината, допълва тя. Атанасова поясни, че разводът с бившия й съпруг е от лятото на 2006 г., но каза, че  не знае дали съпругът й е знаел, че я подслушвана. "Аз не мога да ви кажа за това. Оказа се, че много неща не зная за него и все още много не знам", каза Атанасова.  Тя допълни, че от 2006 година нито тя, нито децата общуват с Атанас Атанасов. "Аз имам сериозни съмнения в неговия интегритет и в личен план той е една сянка от миналото, коментира тя.
Делото срещу българската държава тя е завела есента на миналата година и чака да му бъде даден ход по същество. Тя предполага, че то се бави, тъй като става въпрос за материали с класифицирана информация и институциите са длъжни да ги представят. Атанасова спомена и за доклад от парламента, където е  изписано нейното име с конкретно основание и текст от Наказателния кодекс. Този доклад на българския парламент  не е изпратен в съда. Надявам се, че след една година чакане институциите ще си свършат работата и ще предоставят документите, за да може да ги разгледат. В случая смятам, че съдебната власт ще си свърши работата", оптимист е Атанасова. Аз вярвам, че има справедливост, каза тя.  Според нея са излезли  данни, че са били подслушвани посолства на натовски страни, докато самата тя е била слушана. Това е един добър пример за лицемерието на българските институции, които заявявайки своята привързаност към евроатлантическите структури не би трябвало да правят това и да гледат на тези структури и тези програми като партньорски, коментира Атанасова. На въпрос  какви пари Америка инвестира в България, Анелия Атанасова заяви, че според доклада на Департамента и  на Конгреса на САЩ над 600 милиона долара помощ за България е била получена през последните 10-15 години. Това е изключително сериозна помощ, да не говоря за капацитета на хората, които идваха и помогаха във всички ключови области и за борбата с корупцията, и за съдебната власт и за децентрализацията на властта и на местното самоуправление. Хиляди хора бяха обучавани по нашите програми и в САЩ и в България и мисля, че има резултат, каза Атанасова.
Според Красимир Райдовски, началник на пресцентъра на правителството на Жан Виденов, при подслушването тогава целта не е била Анелия, а съпругът й Атанас Атанасов. Когато се създаде напрежение в държавата винаги се вади ДС. Има много по-тежки проблеми-здравеопазване, газа, каза Райдовски. Според него когато става дума  за подслушване,  има изтичане на информация от службите и това е сериозно. При сегашният скандал с подслушването на  журналисти и депутати, Райдовски смята, че  не те са били подслушвани, а са вадили разпечатки на разговорите им, целта са служители от службите, чрез които е изтичала информацията. Същото се отнася и за депутатите,  но според Райдовски, "те са гузни, притесняват се, че ще им излезат мръсните тайнички, кой за кого лобира, кой на кого помага". /БЛИЦ