Бивши съпрузи се цакат с есемеси до любовници в съдебна зала по време на бракоразводните си дела. Друг предпочитан прийом за доказване на изневярата на половинката са компрометиращи снимки от Фейсбук или любовни писъмца от електронните пощи на бившите си половинки. Според магистратите, които се занимават с брачни дела, пловдивчани уреждат разделите си все по-интелигентно и без гръмки скандали.
Едни от основните мотиви за развод са липсата на секс между доскорошните брачни партньори и съответно – изневерите им. Ако разводът е по желание на единия и се търсят компромати, адвокатите настояват за експертизи на джиесемите на досегашните партньори. Магистратите в повечето случаи отказват подобни искания, тъй като нямало как да се направи експертиза на достоверността на снимката, пише "Монитор".

7 дела, свързани с брачното законодателство разгледа в емблематичния за всички влюбени ден на свети Валентин брачното отделение на Пловдивския районен съд. Не всички дела са за разводи, но повечето касаят именно отношенията между бивши съпрузи и партньори на семейни начала, обясниха от Съдебната палата. От началото на годината до момента свободата си са получили общо 92 пловдивски двойки. Броят на развелите се за миналата година е 933-ма. Преобладават разводите по взаимно съгласие и тези, които преминават по исковия ред. Във втория случай страните все още не са наясно какво точно ще се случи с покъщнината и за правата върху децата, като оставят на съда да вземе решение за тези дребни подробности.

Разводът по взаимно съгласие струва едва 65 лева, а съдебните такси отделно надуват сметката с още до 75 лева. Плащат се също такси за споразумението за имуществените отношения на бившите съпрузи, които възлизат на 2% от стойността на всеки дял, както и други 2% от тригодишното плащане на издръжка. Ако се прави разделителен протокол на имуществото, се събира такса от 4% върху стойността на дяловете от имуществото, а ако се отхвърли или прекрати делото за делба, се плащат до 100 лева.