Бившият прокурор Андрей Янкулов, напуснал шумно съдебната система, за да се влее в редиците на борещите се за нейното овладяване, е провел лична среща с държавния глава Румен Радев в сградата на президентството, съобщава „Правен свят“.

Причината за срещата между двамата не е известна, но буди някои сериозни въпроси, особено на фона на вълната от протести, инициирани лично от президента, както и акциите на определени кръгове, насочени срещу държавното обвинение.

Едва ли е случаен и фактът, че след демонстративното напускане на Янкулов, който още преди да съблече прокурорската тога започна да работи активно за подриване на авторитета на институцията, в която работи, бившият обвинител се присъедини към свързаната с олигарха Иво Прокопиев организация „Антикорупционен фонд“.

Президентът Румен Радев, който през последните месеци неприкрито подкрепя идеологията на свързаните с Прокопиев политически лица и партии и в тяхна подкрепа дори предизвика част от гражданите да излязат на площада, не за първи път демонстрира пристрастията си към въпросното лоби.

В най-близкото си професионално обкръжение държавният глава от дълго време държи личности като Иванка Иванова, която дълго време бе лице на фондацията „Отворено общество“ на мизантропа Джордж Сорос, както и други лица с доказано съмнителна репутация и интереси, част от които от известно време са и обвиняеми.

След като демонстративно, но от площада пред институцията, която представлява, президентът се присъедини към борбата на олигархичните кръгове около Васил Божков и Иво Прокопиев, в лицето на самоназовалите се „Отровно трио“ и привържениците на партията на Христо Иванов, сега Радев вече е започнал да провежда срещите си с близките до тях директно в сърцето на държавността - сградата на президентството.

Интересно би било обществеността да научи дали с бившия прокурор Андрей Янкулов държавният глава е обсъдил проекта на Конституция, който по-рано през седмицата той лично обяви, че е подготвил или други теми, свързани с амбициите на определени икономически кръгове да завземат еднолично властта в България.

Отговорите едва ли ще станат ясни.