Делото срещу раппевеца Ванко 1, образувано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, бе отложено за 7 април.
На днешното съдебно заседание беше прието допълнителното заключение към стоково-оценъчната и съдебно–счетоводна експертиза, което имаше за цел да установи разходите, направени от Главчев за извършени от него 53 пътувания в чужбина.
В тази връзка защитата поиска за следващото съдебно заседание да бъде допуснат един свидетел, който да установи причините за пътуванията на Иван Главчев в чужбина, както и начина, по който са били финансирани. Искането беше уважено от съда. В съдебната зала стана ясно, че голяма част от пътуванията на Ванко 1 са били финансирани от бизнес дама, живееща в Швейцария. Не бе уточнено какви са били отношенията между дамата и раппевеца.
Съдът остави без уважение искането на защитата за съдебно–техническа експертиза, която да установи секвестируем ли е процесния имот в с. Ягодово и прие писмени доказателства във връзка със секвестируемостта на имота. Защитата представи доказателства, че лекият автомобил БМВ, предмет на иска, е бил продаден от Главчев на друго лице още през 1995 г.
Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, поиска да бъде отнет в полза на държавата недвижим имот в пловдивското село Ягодово, с площ от 710 кв.м., ведно с построените в него двуетажна масивна жилищна сграда, едноетажна полумасивна жилищна сграда и стопанска сграда, собственост на малолетния син на Иван Главчев. Иска се отнемане и на два леки автомобила - Мерцедес и БМВ, собственост Иван Главчев, както и за дяловете му в дружествата Ар енд би ентъртеймънт” и „Наксел” ООД. Искът срещу Ванко 1 е на обща стойност 96 489 лв.
Димана Тодорова, БЛИЦ