Екшън с круизен кораб заради COVID-19 преживя в Тихия океан пловдивският бизнесмен Петър Станчев, който се занимава със здравословни продукти. Пътуването му завърши с хепиенд, всички пътници на кораба са здрави, няма нито един заразен, а днес е последният ден на карантината на Петър Станчев и съпругата му, съобщава "Марица".

Луксозният лайнер на американска компания тръгна на 28 февруари от Сидни с  близо 5000 човека на борда, минава през Бризбън и трябваше да обиколи Френска Полинезия, Нова Каледония, Фиджи и всички острови до Хавай, за да акостира в Хонолулу след 34 дни.  


Туристите,  сред които бяха 20 българи, се оказаха в капан, тъй като пристанищата отказваха да ги пуснат.  

„Успяхме да разгледаме само три острова  и да стъпим на твърда земя след 24 дни в океана, след като пристанищата отказваха да ни приемат заради коронавируса. Обикаляхме все едно бяхме прокажени, блокирани  в инкубатор.

Два пъти купувахме по интернет билети за самолет, но после се оказваше, че и на тези пристанища се страхуват да ни пуснат. Добре е, че компанията  уреди предсрочно да слезем в Хонолулу и  организира чартърен полет до Лондон.  

Придвижвахме се  при жестоки предпазни  мерки, по отделен коридор до автобуса и  в съпровод на полицията до летището. Прибрахме се живи и здрави с редовен полет до Пловдив“, разказа  патилата  Станчев. 

От блокадата ги е спасила авария на едното  витло.

„На една вечеря гръмна с такава сила, сякаш се сблъскахме с айсберг. Корабът чак се разтресе. Спряхме на авариен режим.

Почти веднага пристигна авариен кораб в случай, че излезе от строя и второто витло, за да се прехвърлим и да доплуваме до брега“,  спомня си пътешественикът. 

Въпреки  че ексурзионната програма беше  тотално объркана, животът на круизен кораб е вървял, както и преди. След 14 дни на борда туристите са се убедили, че са здрави, екипажът – също.  

„Имаше  достатъчно храна, ол инклузив  беше организиран перфектно, всичко работеше – театри, кино, дискотеки, казина, фитнес, спа“, описа  Петър Станчев .

Не се  гледали  с подозрение, не се шашкали един от друг, не носели маски. Раздали са им дезинфектант за ръцете.  

„Не се усещаше страх. Ние, българските туристи, се сприятелихме, хранехме се заедно, пеехме, свирихме на китара“, разказа бизнесменът. 

Туристите са поддържали връзка с посланици, изпратили са  колективно писмо и до Европейската комисия с SOS.  Американската компания,  организирала круиза, е изплатила на всички по 700 евро като бонус за друга екскурзия в по-добри времена, макар и да не е имала вина за основната причина на блокадата - пандемията.