Удължава се отново крайният срокът за въвеждане на новите системи за отчитане на продажбите в търговските обекти. От Министерството на финансите предлагат електронните системи за управление, които ще подават информация до данъчните, да заработят от 31 януари 2020 г., а не до края на септември 2019 г.

Според финансовото ведомство, удължаването на сроковете в Наредбата за касовите апарати се налага заради множеството различни специфики на организациите и нуждата от повече време, за разработването на съответните програмни продукти.

Електронните магазини ще разполагат с повече време, за да въведат новата система за отчитане.

Предложеният за тях срок е 31 март 2020 г. Удължаването се налага поради огромното разнообразие на използваните софтуери и техническите предизвикателства за осъществяване на връзка с касовите апарати, е записано в мотивите на Министерството на финансите.

Предложените промени в сроковете не важат за бензиностанциите, които до края на септември трябва да подготвят така системите си, че на касовите бележки да се вижда не само цената на горивото, а и разбивка – как се формира тя.

Колко е Акцизът, ДДС-то, както и на каква стойност съответната бензиностанцията си доставя горивото. Това изискване беше въведено след протестите срещу високите цени на горивата в края на миналата година.

Тогава финансовият министър Владислав Горанов коментира, че така на потребителите ще е ясно колко от цената на горивото отива в държавната хазна под формата на данъци и колко при търговеца
.