Холандското национално радио съобщи, че българите и румънците, които работят в страната ще трябва да напуснат Холандия, ако загубят работните си места.
Холандският парламент прие с мнозинство решението, че българи и румънци няма да имат право на помощи за безработни, ако останат без работа.

Според сегашната система, гражданите на България и Румъния имат право да работят в Холандия, ако имат разрешение за това.

В момента всички работници имат право на социални помощи, ако останат без работа. Холандският парламент обаче гласува, за да сложи край на това, като реши, че те трябва да се върнат по родните си места.

В доклад, публикуван през ноември, комисарят на ЕС по социалните въпроси Владимир Шпидла написа, че отварянето на пазарите на труда ще бъде от полза за икономиките на страните-членки на блока.

Той настоя за премахването на ограниченията за работниците от други страни от ЕС, най-вече от бившия Източен блок. Неговият призив обаче беше посрещнат хладно поради сегашната икономическа криза.

Холандският социален министър Пит Хейн Донер даде да се разбере, че все още съществуват сериозни проблеми, свързани с огромния приток на поляци, чийто условия на работа и живот в Холандия все още не са задоволителни.

Подобни проблеми трябва да бъдат решени преди да бъдат премахнати ограниченията, наложени в момента на гражданите на България и Румъния, заяви той. /Кафене.нет