Министърът на вътрешните работи Михаил Миков, който е на официална визита в САЩ по покана на ДЕА /Американската агенция за борба с наркотиците/, посети академията на ДЕА в Куонтико и разговаря с директора й Джон Келъри, съобщиха от МВР. Двамата се договориха за изпращането на български полицаи в Академията, за да получат специално обучение по пресичането на наркоканали, проследяване на финансирането и прането на пари от търговията с наркотици.
Досега наши експерти се обучаваха в центровете на ДЕА в Будапеща, Унгария и Розуел, Ню Мексико.
Българската делегация се срещна и със Стюарт Бейкър – помощник-секретар по политическите въпроси на Департамента за вътрешна сигурност. Министър Миков благодари от името на страната ни за съдействието, което САЩ ни оказват в борбата с разпространението на наркотици, организираната престъпност, програмата за експортен контрол и граничната полиция. Информирахме американските си партньори за развитието на регионалното сътрудничество на Балканите и усилията ни за укрепване на външните граници на ЕС.
Министър Миков разговаря и с Чарлз Снайдър – помощник държавен секретар. Държавният департамент проявява интерес към хода на реформата в МВР и особено към мерките за по-ефективна борба с организираната престъпност. Чарз Снайдър ни препоръча да представим няколко конкретни случая срещу известни престъпни фигури и изрази надежда, че доброто ни сътрудничество ще бъде подкрепяно от американския Конгрес и за в бъдеще.
Помощник държавният секретар Снайдър припомни, че най-доброто противодействие на престъпността е следенето на финансовите потоци и ни препоръча да обмислим законодателни промени в тази посока.
Миков и Снайдър обсъдиха конкретни мерки в областта на киберсигурността, защитата на данни, борбата с детската порнография и трафика на хора. /БЛИЦ