Предприемчив българин продава думи в интернет, съобщaва Design news, цитиран от “24 часа”. По този начин 27-годишният фантаст Никола Райков се опитва да събере средства, за да заснеме своя нов филм.
В сайта 1000wordsforsale.com той обявява за продан 1000 от най-често използваните в интернет думи на английски език. Срещу 100 долара купувачът става собственик на дума за 10 г. Покупката осигурява на клиента линк на тази дума към неговия собствен уебсайт.

Тъй като тя е сред най-често използваните думи в мрежата, това означава, че линкът ще насочи трафика на търсенията към сайта му, от което клиентът на свой ред ще печели. Уебсайтът на Никола тръгва на 2 февруари и досега има 4-ма купувачи, осъзнали предимствата на предложението. Всички те са българи. Заети са вече думите legal, new, night и power.
Райков е завършил информационни технологии в Чикаго, но живее в България. Той е спечелил няколко награди за свои разкази, а сценарият, за който събира пари, е спечелил награда за "най-добър проект за филм" на международния фестивал в Балчик през 2005 г. /БЛИЦ