Български гражданин е прекарал около една седмица в либийски затвор, съобщава “Всеки ден”. Информацията бе потвърдена от МВнР. На 19 юли съпругата на българския гражданин Лъчезар Димитров информирала българското посолство в Триполи, че мъжът й е задържан в либийски следствен арест. Нашите дипломати незабавно предприели действия по установяване на обстоятелствата около случая. Установено било, че Димитров е арестуван в град Таджура, намиращ се на средиземноморския бряг на Либия.
Задържането на сънародника ни станало при проверка на либийските власти в офисите на швейцарска фирма, към която Димитров работил като пазач. Проверката показала още, че българинът е нарушил либийското законодателство, тъй като той нямал разрешително за упражняване на труд. Лъчезар Димитров имал редовна виза, но като придружаващ съпругата си, която била в Либия с работна виза, т.е. той не е имал право да работи. Заради нарушението срещу Димитров е било образувано съдебно производство. След като се запознал с фактите, съдията освободил българския гражданин, който продължил пребиваването си в Джамахирията.
По-късно станало ясно, че около две седмици преди задържането му, Лъчезар Димитров е претърпял пътно-транспортно произшествие с либийски гражданин, след което му бил нанесен побой от местните жители. Няма данни между двата случая да има връзка, категорични са от мисията ни в Триполи.

Български дипломатически източници категорично изключиха либийските власти да са проявили преднамереност спрямо нашия сънародник, който е нарушил местното законодателство и е работил нелегално. Проверката на швейцарската фирма, от която Димитров е бил нает, била част от предприетата кампания на либийските власти срещу швейцарски компании в Джамахирията, след арестуването на 15 юли в Женева на един от синовете на Муамар Кадафи – Анибал. 32-годишният син на либийския лидер бе арестуван в Швейцария, след като двама души от домашната му прислуга подали жалби, че ги е удрял. Инцидентът с Анибал Кадафи предизвика обтягане на отношенията между Либия и Швейцария, което включваше проверки и затваряне на представителствата на швейцарски компании в Джамахирията, припомнят наши дипломати. Отношенията между София и Триполи, след завръщането на медиците ни преди година, са нормални и напълно спокойни, коментираха наблюдатели. Според тях в случая става въпрос за “частен” случай.
В момента в Джамахирията приключват приготовленията по празненствата по случай годишнината от Революцията през 1969 г., чрез която на власт идва Муамар Кадафи. Самите чествания са на 1 септември. В навечерието на празника, властите обявиха, че помилват повече от 3 000 затворници, включително африканци и европейци, съобщи АФП. Ррешението засяга общо 2,071 либийци и 1,062 “араби, африканци и европейци”, които са излежали наполовина присъдите си или са показали добро поведение по време на пребиваването си в затвора.
Вече е в ход и план по случай 40-годишният юбилей, който ще бъде отбелязан догодина – в Триполи усилено се строят цели нови квартали, ремонтират и се разширяват основни улици, строят се и много обществени сгради. За тържествата след година, либийският лидер планира да покани в Джамахирията държавни глави от цял свят. /БЛИЦ