България е на 20-о място от общо 22 европейски страни в изследване на мозъчния тръст "Фондация нова икономика" на личното благосъстояние, предаде Ройтерс.
След страната ни в проучването остават само Словакия и Украйна. Местата от 17-о до 19-о са заети от други три източноевропейски държави - Полша, Естония и Унгария.

Най-добро място за живеене според изследването се оказва Дания. Следват Норвегия, Швейцария, Швеция, Ирландия, Финландия и Австрия.

 Германия се нарежда на 12-о място, Великобритания - непосредствено след нея, а Франция е 16-а.

Що се отнася до доверието към съгражданите и чувството за принадлежност, България е на последното 22-о място. Пред страната ни са Великобритания, която изненадващо заема чак 20-а позиция, и Словакия.

Във възрастовата група между 16 и 24 години България отново е на дъното заедно с Естония и отново Великобритания.

Авторите на изследването са взели за изходна база проучвания, извършени от Европейската комисия през 2006 и 2007 г. Те подчертаха, че щастието в обществото не може да бъде измерено с икономически показатели като брутния вътрешен продукт.

"Фондация нова икономика" определи личното благосъстояние като "комбинация от удовлетворение, жизненост, самоуважение и усещане за цел и смисъл". /БЛИЦ