Специално оборудван автомобил е тръгнал тази сутрин от България за спрените на пропускателния пункт “Матеев курган” в Ростовска област камили от Калмикия, Русия, които Украйна не пуска към България. Това съобщи за РИА “Новости” началникът на митническия пост на ”Матвеев курган” Вера Макарчук.
“В момента от България е тръгнало специално оборудвано транспортно средство, с което ще бъде осъществен транзитът на животните през Беларус и Полша за България”, каза Макарчук. Тя уточни, че се очаква автомобилът да пристигне в неделя. Макарчук потвърди, че две от 20-те камили са умрели, но не можа да посочи причината за смъртта им. В момента се решава какво ще се прави с труповете.
Камионът с 20 камили от Калмикия, които руски предприемач кара за цирк в България, пристигна на 31 януари на пропускателния пункт “Матвеев курган” в Ростовска област. Руските митничари провериха документите и разрешиха износа на животните. Украинската страна обаче не пусна камилите на своя територия, като се позова на забраната за транзит на животни през Украйна във връзка с мерките за борба с епидемията от африканска чума по свинете. /БЛИЦ