България е най-корумпираната страна в Европейския съюз, показва докладът на международната организация Transparency International за 2008 година. Проучването обхваща 180 държави, а България се нарежда на 72 позиция по индекса на корупция заедно с Македония, Китай, Перу и Мексико. Румъния е на 70 място, информира Диана Ковачева, изпълнителен директор на организацията, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
За пръв път индексът на страната ни спада и сега тя на практика е на нивото от 2000 - 2001 г., когато кандидатствахме за членство в ЕС. Индексът за корупция през тази година е 3,6, което за съжаление доста ни отдалечава от останалите страни в Евросъюза, където средната му стойност е 6,8, коментира Димитър Кюмюрджиев, заместник-председател на Асоциация "Прозрачност без граници"*. Според него даването на подкупи има изключително значение за чуждестранните инвеститори. Те се повлияха от негативните доклади, които получихме от Европейската комисия и срива на фондовата борса е факт, отбеляза той.
Понижаването на показателя за корупция от 4,1 през 2007 г. на 3,6 през тази година може да се обясни само с едно - това е силната политическа корупция по върховете на държавата, коментира политологът и председател на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев. Той се мотивира с обяснението, че полицаите не са започнали да взимат повече подкупи, нито чиновниците са увеличили комисионните си, а се е засилила политическата корупция.

Ако не искаме да станем страната на "батковците", трябват спешни, пожарни мерки, посочи Кюмюрджиев. Той посочи още, че България е провала на антикорупционните действия в Европа и политици и обществото трябва да се запитат коя е причината за това. Трябва да се прекрати с либералното отношение към хора, за които има доказателства, че са взимали подкупи. Недопустимо е да се освобождава високопоставен чиновник с благодарности, след като за него се знае, че е свързан с корупция, каза Кюмюрджиев. Според него е необходима изцяло нова програма за борба с корупцията. /БЛИЦ