"Седим и чакаме активно", каза говорителят на МВнР Драговест Горанов на брифинг за похитения от сомалийски пирати кораб в Аденския залив с 16 българи на борда. Българската държава няма намерение да изплати никаква част от откупа, който ще бъде поискан, защото няма пари, заяви Горанов. Той обясни, че похитителите искат откупа от фирмата собственик и от чартьорите. Чакаме информация от тях, каза говорителят.
Отвлеченият кораб е достигнал крайната си дестинация - южния бряг на Сомалия. Боцманът, който е българин, се е свързал със съпругата си по GSM, съобщи пред БНР заместник-външният министър Милен Керемедчиев. Членът на екипажа е казал, че всички са в добро здравословно състояние. По-късно стана ясно, че всички моряци от отвлечения кораб са разговаряли с близките си по сателитния телефон от кораба.

Керемедчиев съобщи още, че са получили информация и от италианската фирма, която е чартирала кораба, че вече е установен контакт с похитителите. Но не са започнали преговори, няма обявена сума за откуп.

На въпрос как си обяснява, че САЩ за няколко часа успяха да локализират кораба и да предприемат съответните действия за локализиране на пиратите, говорителят Горанов каза, че това е логично - те разполагат с 30 кораба в залива.
В района продължават да действат пирати и никой не е защитен. Горанов добави, че в Украйна министерството на външните работи е създало кризисен щаб, а от Москва не са информирали за нищо, казали са, че не могат да отговорят какво точно правят. Никаква информация няма от Филипините.
Горанов каза още, че външно министерство е открито за получаване на съвети от всички, които имат идеи как да се облекчи съдбата на екипажа. На въпрос защо досега не е направен списък на похитените, говорителят отговори: "Ако ми дадете разумен съвет защо трябва да бъде изкаран списък, то тва ще бъде направено". По негово мнение имената на моряците не се огласяват, за да не бъдат травмирани близките.
Във външно има телефон, оповестен на сайта, на който всеки може да се обади и да се поинтересува за свой близък  от екипажа при едно условия - да назове трите му имена. 

Запитан за повече информация за земетресението в Италия, Горанов каза, че няма данни за пострадали българи. Снощи от Рим са успели да се свържат с трима български граждани, които са били в района на Акуила и с които до определен момент е имало връзка с тях. Вчера те са били намерени на мобилните им телефони.
Десислава Вангелова,БЛИЦ