България отбелязва днес 136-годишнината от гибелта на Васил Левски.
Апостола е основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), той е идеолог и организатор на българската национална революция.

Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. Той е отведен в София, където е изправен пред съд. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г . Апостола увисва на бесилото на 19 февруари 1873 г. край София. Тогава той още не е навършил 36 години. Днес това място се намира в центъра на София и там е издигнат паметник.

Стотици жители на родното на Апостола Карлово днес изпълниха църквата "Света Богородица" в града, където бе отслужена панихида.

В храма "Света София" в столицата се отслужва панихида в памет на Васил Левски от Знеполския епископ Йоан. След това от храма ще тръгне литийно шествие до паметника на Васил Левски. Президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински и кметът на София Бойко Борисов ще участват във възпоменателна церемония по повод 136-годишнината от гибелта на  Левски в столицата. /БЛИЦ