Скръбната вест за смъртта на обичания български актьор Стефан Данаилов потресе всички. Легендата на българското кино си отиде на 76-годишна възраст. 

Той беше поставен в медикаментозна кома в началото на месеца, когато бе приет по спешност във ВМА, защото събираше вода в белите дробове.

Скръбна вест: Почина Стефан Данаилов!

Трагичната вест бе потвърдена и на Фейсбук страницата на Народен театър „Иван Вазов“.

„СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна тази сутрин ... Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба...

Българският театър, кино, култура вече не са същите.

Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!“, пише в публикацията.„С прискърбие съобщаваме, че ни напусна Стефан Данаилов  – дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, любим актьор с повече от 150 роли в театъра и киното, министър на културата, народен представител“, заявиха пък от НАТФИЗ.

От там показаха тъжен некролог, в който пише:

СКРЪБНА ВЕСТ

загубихме

СТЕФАН ДАНАИЛОВ

С прискърбие съобщаваме, че ни напусна Стефан Данаилов (1942-2019)  – актьор с повече от 150 роли в театъра и киното, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, министър на културата, народен представител.

Стефан Данаилов завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ (НАТФИЗ) през 1966 г. Обучава се при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Веднага след дипломирането си е назначен в Пловдивския театър. 

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Добива популярност още с появата си във филма „Първият куриер“, но широката му известност идва с участието в „На всеки километър“ (1969).

 През 1973 г. се присъединява към Театър „Българска армия“. От 1979 г. става част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. На сцената създава повече от 100 театрални роли. Заснема над 80 филма, между които незабравимите „Дами канят“, „Обич“, „24 часа дъжд“, „След края на света“, „Октопод“, „Търновската царица“, „Допълнение към ЗЗД“, „Черните ангели“, „Понеделник сутрин“ и мн. др. Навсякъде оставя незабравими образи. Носител е на множество награди от национални театрални и филмови фестивали.

От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация „Авансцена“, а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър. 

От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, става доцент през 1996 г., професор през 1999 г. Обучава 8 випуска – повече от 250 актьори за драматична сцена. 

Министър на културата на България в периода 2005-2009 г. 

Народен представител в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV народно събрание.

Поклон!
НАТФИЗ „Кр. Сарафов“

Екипът на БЛИЦ изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стефан Данаилов. Поклон пред паметта му!