България подкрепя европейската интеграция на Македония, това стана ясно по време на посещението на българският министър на вътрешните работи Михаил Миков в съседната държава. Министрите на вътрешните работи на двете страни Михаил Миков и Гордана Янкулоска подписаха в Скопие споразумение за изграждането на контактен граничен център.
Подписаният договор е изклучително важен за гражданите на двете страни, за граничното, полицейското и митническото сътрудничество между България и Македония – заяви след срещата Гордана Янкулоска. Така ще се улеснят процедурите за гражданите, преминаващи границата, ще се оптимизира информационният обмен между службите и ще се прилага Шенгенското право в периода на подготовката на България и Македония за присъединяване към зоната.
От своя страна българският вътрешен министър подчерта, че споразумението е много полезно и ще направи по-ефективна охраната на границата. По думите му това е поредната стъпка за отварянето на нашите две държави. Миков изрази подкрепата на България за европейската переспектива на Македония и заяви, че ще настояваме за по-бързото влизане на съседката ни в бялата шенгенска листа. Той изрази удовлетворение от резултатите ни в полицейското сътрудничество и по-специално в борбата с организираната престъпност. “Създаването на правна основа и практическото взаимодействие с нашите съседи е важно условия за влизането на България в Шенгенската зона” – каза Миков. /БЛИЦ