Според някои специалисти България е на прага на ХИВ/СПИН епидемия за каквато се заговори вече в Украйна и Молдова. Репортаж по бТВ показва, че думата секс дори и в ХХІ век все още е табу за младите роми от пловдивския квартал Столипиново. Голяма част от тях не са чували за СПИН, но твърдят категорично, че такова нещо в квартала им няма.
За секс в квартала, по неписано правило, говорят само мъже или жени на възраст. Половото възпитание на децата от ранна възраст се възпитава от улицата. Никоя майка не смята, че е нужно да говори на дъщеря си или на сина си за секс, а тестовете за СПИН са почти непознати.

Според Д-р Стефан Панайотов, фондация "Здравето на ромите"    поведението на българина е безотговорно и сме на прага ХИВ/СПИН епидемия за каквато се заговори вече в Украйна и Молдова. "Това не е бомба, а алармиращо послание на здравомислещи хора. България и сега е във фаза с ниско развитие на епидемията, но това не означава, че не трябва да имаме отговорно поведение", каза за "Тази сутрин" Панайотов.

Нашето наблюдения са, че младите хора, не само в ромските махали, са безотговорни. Оказва се, че понякога няма към кого да се обърнат. Изследвания трябва да се правят на всеки три месеца, апелира специалистът.

Според д-р Тонка Върлева, национален координатор по СПИН от началото на годината са регистрирани десет серопозитивни лица от различни региони. В последните години се увеличава броят на ХИВ позитивните лица в уязвимите групи, като ромската общност. Реалният брой на ХИВ позитивните обаче е поне четири пъти по-голям от официално регистрираните, отбеляза Върлева. /БЛИЦ